ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί ζεσταινόμαστε στους 36,6 όταν αυτή είναι η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος;

Η μέση θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι 36,6 βαθμοί Κελσίου, έτσι ώστε το σώμα να είναι αρκετά ζεστό για να αποτρέψει τη λοίμωξη από μικροοργανισμούς αλλά και αρκετά δροσερό ώστε να μην καταναλώνει υπερβολικά μεγάλα ποσά ενέργειας και χρειάζεται να τρώμε συνεχώς.

Γιατί ζεσταινόμαστε στους 36,6 όταν αυτή είναι η φυσιολογική θερμοκρασία σώματος;

Ενώ λοιπόν αυτή η θερμοκρασία θεωρείται φυσιολογική για τον οργανισμό μας, γιατί ζεσταινόμαστε τόσο πολύ όταν η θερμοκρασία στο περιβάλλον μας βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα;

8e72a3dfe8e54ee03d0a51648f6a0165 L

Η θερμοκρασία του σώματος παραμένει η ίδια είτε κάνει κρύο είτε κάνει ζέστη χάρη σε μια διαδικασία που ονομάζεται θερμορύθμιση. Η λειτουργία των διαφόρων οργάνων του σώματος συνεπάγεται παραγωγή και απελευθέρωση θερμότητας. Για να λειτουργούν τα όργανα ομαλά, έχει διαπιστωθεί ότι η ιδανική θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι οι 21 βαθμοί Κελσίου.

Εάν η θερμοκρασία που επικρατεί είναι υψηλότερη, ο οργανισμός υπερθερμαίνεται, καθώς η εξωτερική υψηλή θερμοκρασία συνδυάζεται με τη θερμότητα που παράγεται από τα όργανα του σώματος.

Για να αποφύγει ο οργανισμός μας την υπερθέρμανση, βάζει σε λειτουργία μηχανισμούς εξισορρόπησης, ο πιο γνωστός από τους οποίους είναι η εφίδρωση.

Διαβάστε επίσης:

Μήπως ιδρώνετε παραπάνω από το φυσιολογικό;