ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ωορρηξία αλλάζει το χρώμα του δέρματος

Το πρόσωπο των γυναικών είναι πιο κόκκινο κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, αλλά αυτή η διαφοροποίηση δεν είναι ορατή στο ανθρώπινο μάτι.

Η ωορρηξία αλλάζει το χρώμα του δέρματος

Οι ερευνητές εξηγούν ότι αυτό μπορεί να σηματοδοτεί την κορύφωση της γονιμότητας και εξελίχθηκε να είναι λιγότερο εμφανής αφού ο έλεγχος ή η απόκρυψη της ωορρηξίας έχει πλέον περισσότερα οφέλη.

Ως γνωστόν, στα πρωτεύοντα θηλαστικά, τα αρσενικά εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα θηλυκά όταν είναι προφανές ότι τα δεύτερα βρίσκονται σε φάση ωορρηξίας. Στους ανθρώπους, ωστόσο, η ωορρηξία δεν είναι εμφανής και το σεξ δεν περιορίζεται μόνο στην περίοδο του χρόνου που οι γυναίκες έχουν ωορρηξία.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής την Δρ Χάννα Ρόουλαντ, μελέτησαν τις αλλαγές στο χρώμα του δέρματος του προσώπου 22 γυναικών καθ΄ όλη τη διάρκεια ενός μήνα. Τις φωτογράφιζαν καθημερινά χωρίς make-up χρησιμοποιώντας ειδικό φωτογραφικό φακό που εστίαζε στο χρώμα του δέρματος με περισσότερη ακρίβεια από μια συνηθισμένη φωτογραφική μηχανή.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού προγράμματος επέλεξαν δείγματα δέρματος από το μάγουλο κάθε γυναίκας. Και οι φωτογραφίες των γυναικών μετατράπηκαν σε κόκκινο, μπλε και πράσινο τόνο για να εντοπιστούν οι αλλαγές στις αποχρώσεις του δέρματος.

Παράλληλα, οι εθελόντριες έλεγχαν τις ορμονικές αλλαγές στο σώμα τους σε συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα, κατά τη διάρκεια του μήνα. Οι ερευνητές εντόπισαν έτσι πότε οι γυναίκες ήταν περισσότερο γόνιμες. Όσες είχαν απότομη αύξηση στην ωχρινοποιητική ορμόνη, αναμενόταν να έχουν ωορρηξία εντός 24 ωρών.

Η ερυθρότητα του προσώπου αν και άλλαζε σημαντικά κατά τη διάρκεια του μήνα, κορυφωνόταν κυρίως κατά την ωορρηξία. Συγκεκριμένα, το πρόσωπο γινόταν πιο κόκκινο και παρέμενε έτσι ακόμα και μετά την πτώση των οιστρογόνων. Η μεγαλύτερη μέση διαφορά στην ερυθρότητα, ωστόσο, δεν έφτανε σε τέτοιο σημείο ώστε να είναι ορατή στο ανθρώπινο μάτι.

Όταν ξεκινούσε η έμμηνος ρύση, η ερυθρότητα έπεφτε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Εν τέλει, η ερυθρότητα έμοιαζε αρκετά με τις αλλαγές στην θερμοκρασία του σώματος κατά τη διάρκεια ενός κύκλου ωορρηξίας.

«Οι γυναίκες δεν διαφημίζουν την ωορρηξία τους, αλλά τελικά αυτό υποδηλώνεται αθόρυβα όπως δείχνει και η μελέτη μας, αλλά και όπως άλλες έχουν δείξει ότι στη συγκεκριμένη φάση του κύκλου τους είναι ελκυστικότερες στους άνδρες. Τελικά, η απόχρωση του προσώπου μπορεί να είναι ένα σημάδι της ωορρηξία της γυναίκας, όπως συμβαίνει και σε άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά. Ωστόσο, η ερυθρότητα του προσώπου δεν είναι αυτό που προσέχουν οι άνδρες, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να είναι ένα κομμάτι στο παζλ της έλξης μεταξύ των δύο φύλων» εξηγεί η Δρ Ρόουλαντ.

Και υπενθυμίζει ότι, αφού η ερυθρότητα αυτή δεν καθίσταται ορατή στο ανθρώπινο μάτι, ίσως έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι οι γυναίκες πλέον χρησιμοποιούν το σωστό make-up ή φορούν κόκκινο χρώμα όταν θέλουν να γίνουν πιο ελκυστικές στο αντίθετο φύλο.

Η βρετανική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS One.

Διαβάστε επίσης:

Η... ωορρηξία προκαλεί ανταγωνισμό στις γυναίκες!

Ανακαλύψτε τις ερωτικές ημέρες μιας γυναίκας