ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέσσερα τρικ για να μείνετε ξύπνιοι χωρίς καφέ

Άδεια τέλος και σιγά-σιγά όλοι επιστρέφουν στις δουλειές τους και υποδέχονται τη νέα σεζόν. Μαζί με την επιστροφή στη δουλειά έρχεται και η απότομη πτώση των επιδόσεων κάπου στα μισά της ημέρας, με τους περισσότερους από εμάς να αναζητούν μία (ακόμη) κούπα καφέ για να κρατηθούν μέχρι να... χτυπήσουν την κάρτα της εξόδου.

Τέσσερα τρικ για να μείνετε ξύπνιοι χωρίς καφέ

Επειδή οι ειδικοί συνιστούν κατανάλωση καφεΐνης έως 400 mg την ημέρα για τους υγιείς ενήλικες –ποσότητα που αναλογεί περίπου σε τέσσερα φλιτζάνια, ανάλογα πάντα με το είδος του καφέ– αξίζει να δοκιμάσετε μερικές έξυπνες εναλλακτικές για να διατηρήσετε τα επιθυμητά επίπεδα εγρήγορσης όλη την ημέρα.

Δείτε τι προτείνει η Αμερικανική Εταιρία Χημείας!

{youtube}SvEQBURrPow{/youtube}

1. Δείτε ένα αστείο βίντεο με γάτες

Οι γάτες είναι οι «βασίλισσες» του διαδικτύου και σίγουρα βλέπετε καθημερινά αρκετά βίντεο με τα χαριτωμένα αιλουροειδή να κυκλοφορούν μέσω των κοινωνικών δικτύων και όχι μόνο. Έχει αποδειχθεί ότι ένα βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστεί ένα χαριτωμένο γατάκι ή ένα κουταβάκι μάς φτιάχνει τη διάθεση, κάτι που ενισχύει προσωρινά την ικανότητα επικέντρωσης στις λεπτομέρειες.

2. Πιείτε ένα ποτήρι νερό

Η ελλιπής ενυδάτωση του οργανισμού οδηγεί στην αφυδάτωση και η αφυδάτωση με τη σειρά της συμβάλλει στην κόπωση ή ακόμη και πιο σοβαρά συμπτώματα όπως η πνευματική σύγχυση, οι ταχυπαλμίες ή οι αρρυθμίες και η τάση λιποθυμίας. Το ίδιο το ανθρώπινο σώμα αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό και ακόμη και μια μικρή απώλεια υγρών –της τάξεως του 1%– μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες συνέπειες.

3. Βάλτε μουσική

Ακούστε το αγαπημένο σας κομμάτι, χορέψτε ή τραγουδήστε! Η μουσική βοηθά τον οργανισμό να παράγει ενδορφίνες, χημικές ουσίες που συμβάλλουν στην καλή διάθεση και την τόνωση. Αντίστοιχη επίδραση έχει και η γυμναστική, γι' αυτό και νιώθουμε αναζωογονημένοι μετά από μια προπόνηση παρά τη σωματική προσπάθεια που έχουμε καταβάλει. Η μουσική ενεργοποιεί επίσης τα κέντρα της απόλαυσης στον εγκέφαλο κι έτσι οδηγεί στην απελευθέρωση νευροχημικών ουσιών (ντοπαμίνη, σεροτονίνη, ωκυτοκίνη) που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα.

4. Ανάψτε όλα τα φώτα

Η έκθεση στο φως ενεργοποιεί τους νευρώνες στον υποθάλαμο του εγκεφάλου κι έτσι μειώνεται το αίσθημα της υπνηλίας και διατηρείται η εγρήγορση.

Διαβάστε επίσης:

Αίσθημα κούρασης: Ποιες ασθένειες μπορεί να κρύβει
Το ιδανικό σνακ ενάντια στην υπνηλία!
Νιώθετε ατονία; Δείτε τι μπορεί να φταίει