ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η έντονη άσκηση βλάπτει την ποιότητα του ύπνου

Η ήπια σωματική άσκηση έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό, η έντονη άσκηση όμως μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό.

Η έντονη άσκηση βλάπτει την ποιότητα του ύπνου

Επιστήμονες του Loughborough University στη Βρετανία, μελέτησαν την επίδραση δυο περιόδων 9 ημερών σκληρής προπόνησης σε 13 πολύ καλά εκπαιδευμένους ποδηλάτες.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη διάθεση, τις συνήθειες ύπνου και την επίδοση των αθλητών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Για να διαπιστώσουν αν η διατροφή μπορούσε να ισοφαρίσει την επίδραση της έλλειψης ύπνου δόθηκαν στους αθλητές υψηλές έως μέτριες ποσότητες υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ακόμα και 9 ημέρες έντονης άσκησης μπορούν να προκαλέσουν σημαντική και προοδευτική πτώση στην ποιότητα ύπνου.

Η αποτελεσματικότητα του ύπνου μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης, με τον αριθμό των φορών που ξυπνούσαν οι αθλητές τη νύχτα σημαντικά αυξημένο.

Παρατήρησαν επίσης ότι η διάθεση των αθλητών και η ικανότητα άσκησης χειροτέρευσε κατά τη διάρκεια της παρατήρησης.

Όσον αφορά τους επιπλέον υδατάνθρακες, η ερευνητική ομάδα κατέληξε ότι διατροφή με πολλούς υδατάνθρακες μείωσε ορισμένες -αλλά όχι όλες- από τις επιδράσεις της σκληρής προπόνησης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Sports Sciences.

Διαβάστε επίσης:

Η αεροβική άσκηση «φρενάρει» την αύξηση της χοληστερόλης στους άνδρες