ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Wilbur Scoville: Η Google τιμά με Doodle τον «πατέρα» της καυτερής πιπεριάς

Γνωρίζουμε πολύ καλά την αίσθηση που αφήνει στο στόμα μια καυτερή πιπεριά, όμως πριν τον Wilbur Scoville δεν υπήρχε μια κλίμακα αξιολόγησης που να διακρίνει με ακρίβεια το ήπιο από το έντονο κάψιμο που προκαλεί κάθε είδος πιπεριάς.

Wilbur Scoville: Η Google τιμά με Doodle τον «πατέρα» της καυτερής πιπεριάς

Σήμερα, η Google τιμά τον Wilbur Scoville και την ομώνυμη Κλίμακα Scoville, η οποία μετρά τα επίπεδα καυστικότητας της πιπεριάς, μέσα από ένα ευφάνταστο Doodle.

Το σημερινό Doodle είναι διαδραστικό, καθώς οι χρήστες πρέπει να βοηθήσουν τον Scoville στα... πειράματά του, εξουδετερώνοντας τις καυτερές πιπεριές!

Γεννημένος Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ στις 22 Ιανουαρίου του 1865, ο Wilbur Lincoln Scoville ήταν Χημικός, βραβευμένος ερευνητής, καθηγητής Φαρμακολογίας και αναπληρωτής αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Φαρμακευτικής Εταιρίας.

Στο βιβλίο του με τίτλο The Art of Compounding («Η Τέχνη της Χημικής Ένωσης») γίνεται μία από τις πρώτες αναφορές στη δράση του γάλακτος ως «αντίδοτο» στο κάψιμο που προκαλεί η πιπεριά.

Αρχικά, ο Scoville σχεδίασε το Οργανοληπτικό Τεστ Scoville (Scoville Organoleptic Test), το οποίο βασιζόταν στην ανθρώπινη αντίδραση στην καυτερή πιπεριά ως δείκτη αξιολόγησης της καυστικότητάς. Το τεστ μετρούσε πόσο έπρεπε να διαλυθεί μια ουσία σε ζαχαρόνερο ώστε η καυστικότητά της να μην είναι πλέον αντιληπτή. Στη συνέχεια, το τεστ προτυποποιήθηκε και εξελίχθηκε στην Κλίμακα Scoville. Οι σύγχρονες εφαρμογές της κλίμακας είναι αυτοματοποιημένες, ώστε να μετρώνται απευθείας τα επίπεδα καψακινοειδών στις πιπεριές, δηλαδή των ουσιών που ευθύνονται για το κάψιμο.

Ενδεικτικά, η κόκκινη γλυκιά πιπεριά (Bell pepper) έχει μηδενική βαθμολογία Scoville, καθώς δεν είναι καθόλου καυτερή, ενώ η πιπεριά χαμπανέρο έχει βαθμολογία 300.000 στην Κλίμακα Scoville, δηλαδή είναι αρκετά καυτερή. Η καθαρή καψαϊκίνη έχει βαθμολογία 16 εκατομμύρια στην Κλίμακα Scoville.

Τα οφέλη της καυτερής πιπεριάς

Η καψαϊκίνη είναι ένα συστατικό με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Θεωρείται «συστατικό μακροζωίας», δρα ενάντια στον καρκίνο του προστάτη και ενισχύει τις προσπάθειες για απώλεια βάρους.

Επίσης, η καψαϊκίνη ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα κατά τέτοιο τρόπο που βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλει στον έλεγχο της χοληστερόλης.

Δείτε περισσότερα Doodle εδώ

Διαβάστε επίσης:

Κάψιμο από καυτερό φαγητό: Τι να πιείτε για ανακουφιστείτε