ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηλεκτρονικός φάκελος για ασθενείς με νευροεκφυλιστικές νόσους

Έναν "ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο" για νευρολογικές διαταραχές στον οποίο μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μέσω ενός απλού υπολογιστή δημιούργησε το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHeLab) του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ηλεκτρονικός φάκελος για ασθενείς με νευροεκφυλιστικές νόσους

Η on line αυτή εφαρμογή "Ηλεκτρονικής υγείας" (eHealth) έχει τη μορφή ενός ατομικού ιατρικού αρχείου σε ηλεκτρονική μορφή, που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες που σχετίζονται με το προφίλ της υγείας του χρήστη.

Η πρωτοποριακή αυτή πλατφόρμα δημιουργήθηκε στα πλαίσια του διασυνοριακού έργου AdriHealthMob (στο οποίο το BiHeLab είναι μοναδικός εταίρος με ειδίκευση σε διαχείριση νευρολογικών δεδομένων από την Ελλάδα) που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός διαλειτουργικού ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος, με τη χρήση καινοτόμων Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT), στον τομέα της υγείας και πρόνοιας στη Μακρο-περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου, προκειμένου να βελτιωθεί η κινητικότητα των πολιτών.

Η δωρεάν αυτή εφαρμογή, που ήδη λειτουργεί και χρησιμοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής, καλύπτει την ανάγκη για ασφαλή φροντίδα ασθενών με χρόνιες νευρολογικές παθήσεις και είναι ιδιαίτερα εύχρηστη και αποτελεσματική στις περιπτώσεις που οι εκείνοι μετακινούνται διαρκώς και δεν μπορούν να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στον θεράποντα ιατρό τους. Αντίθετα, μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στον ηλεκτρονικό ιατρικό τους φάκελο.

To on line αυτό σύστημα φέρνει προδιαγραφές υψηλής ασφάλειας και ουσιαστικά, αποτελεί ένα "έξυπνο εργαλείο" αυτοματοποιημένης διάγνωσης και παρακολούθησης της εξέλιξης της νευρολογικής νόσου από κάθε σημείο της γης, που παρέχεται δωρεάν, που είναι άμεσα εφαρμόσιμο χωρίς κόστος και που αποτελεί μια σύγχρονη πρόκληση και για το ελληνικό σύστημα υγείας.

Η εφαρμογή παρουσιάστηκε στην Κέρκυρα σήμερα κατά τη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας με τίτλο: “International Workshop on Cross Fertilization & Dissemination” στο πλαίσιο του έργου AdriHealthMob. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την InnoPolis- Κέντρο Καινοτομίας και Πολιτισμού και το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHeLab) του Ιονίου Πανεπιστημίου.