ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ιστορία του μικρού Μανώλη: Η ολιγωρία της διοίκησης του «Αττικόν» στερεί την ακοή ενός μωρού

Ο Μανώλης είναι 19 μηνών και πάσχει από αμφοτερόπλευρη πολύ μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα (απώλεια ακοής 90dB). Οι εξετάσεις που το επιβεβαιώνουν έχουν γίνει στο Αττικό Νοσοκομείο και έχουν επαληθευθεί με αντίστοιχες στο Παίδων Αγ. Κυριακού και σε δύο ιδιωτικά κέντρα ΩΡΛ και ακουοπροσθετικής στην Ελλάδα.

Η ιστορία του μικρού Μανώλη: Η ολιγωρία της διοίκησης του «Αττικόν» στερεί την ακοή ενός μωρού

Έχουν γίνει συμπληρωματικές γονιδιακές εξετάσεις (καρυότυπος) οι οποίες δείχνουν πως η βαρηκοΐα δεν συνδέεται με κανένα πιθανό άλλου είδους πρόβλημα. Άλλωστε η εξέλιξή του σύμφωνα με τους ειδικούς σε άλλους τομείς όπως αντίληψη, κοινωνικότητα, δεξιότητες, κινητικότητα κλπ είναι μπροστά από την ηλικία του.

Το παιδί από την ηλικία των 4,5 μηνών φορά ακουστικά βαρηκοΐας με τα οποία έχει παρατηρηθεί πρόοδος και εξέλιξη η οποία όμως δεν είναι η επιθυμητή από τους ειδικούς που τον παρακολουθούν (Λογοθεραπεύτρια, Παιδοαναπτυξιολόγος, ΩΡΛ) οι οποίοι συστήνουν τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος, προκειμένου το παιδί να μην αντιμετωπίσει κανένα θέμα με την ανάπτυξη της ομιλίας του, την κοινωνική ένταξη και την φοίτηση σε κανονικό σχολείο. Με την εκτίμηση αυτή συμφωνούν και ΩΡΛ και ακουολόγοι του εξωτερικού στους οποίους απευθύνθηκε η οικογένεια στέλνοντας τους τον φάκελο των εξετάσεων.

Τοποθέτηση Κοχλιακού Εμφυτεύματος – Τι απαιτείται

Η διαδικασία τοποθέτησης Κοχλιακού Εμφυτεύματος με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ, μπορεί βάσει ΦΕΚ να γίνει μόνο σε δημόσιο νοσοκομείο και μόνο σε συγκεκριμένα δημόσια νοσοκομεία. Για να γίνει αυτό απαιτούνται τα εξής:

- Έγκριση από ΚΕΣΥ (έχει γίνει)
- Έγκριση από ΕΟΠΥΥ (έχει γίνει)
- Έγκριση από ΔΣ του νοσοκομείου (η οικογένεια έχει καταθέσει τα χαρτιά από τον Μάρτιο στο Αττικόν και ακόμα δεν έχει συνεδριάσει το ΔΣ για να το εγκρίνει)
- Μειοδοτικός διαγωνισμός από νοσοκομείο για την αγορά του εμφυτεύματος
- Αποδοχή από το ΔΣ του μειοδότη του διαγωνισμού
- Εγχείρηση

Αυτό που ζητά η οικογένεια του μικρού Μανώλη, είναι η ευαισθητοποίηση του ΔΣ του νοσοκομείου και των πολιτικών προϊσταμένων προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει.

Το θέμα αφορά ένα μωρό και η καθυστέρηση είναι αδικαιολόγητη διότι:
- ανεξάρτητα με τα όποια διοικητικά θέματα, ένα νοσοκομείο είναι ένας οργανισμός που πρέπει να λειτουργεί αδιάλειπτα με ευθύνη του προσωπικού, της διοίκησης και των πολιτικών προϊσταμένων
- δεδομένου ότι υπάρχει η έγκριση του ΕΟΠΥΥ για κάλυψη, η δαπάνη αγοράς του εμφυτεύματος (περίπου 25.000€) δεν θα βαρύνει τελικά το νοσοκομείο.

Αντίστοιχα με την περίπτωση του μικρού Μανώλη, μπορεί να υπάρχουν και άλλες στο ίδιο ή άλλα δημόσια νοσοκομεία και δεδομένου ότι αφορά μωρά θα πρέπει οι αρμόδιοι να δουν το θέμα με κάποια αυξημένη ευαισθησία, αναφέρει με προβληματισμό η οικογένειά του.
Ο Μανώλης και τα υπόλοιπα παιδιά που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, θα μπορούν μετά την εγχείρηση να ακούσουν κανονικά, να αναπτύξουν το λόγο τους χωρίς προβλήματα και να είναι ισότιμα μέλη στην κοινωνία μας.

Διαβάστε ακόμη:

Βίντεο: Έβαλε κοχλιακό εμφύτευμα και το πρώτο που άκουσε ήταν...

Οι άγνωστες αλλά σοβαρές συνέπειες της βαρηκοΐας