ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ηχορύπανση από τα ΙΧ τριπλασιάζει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου

Η ηχορύπανση από τα αυτοκίνητα και τα τραίνα συμβάλλει στην αύξηση των πιθανοτήτων οι κάτοικοι των αστικών κέντρων να υποστούν έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η ηχορύπανση από τα ΙΧ τριπλασιάζει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου

Ο θόρυβος των αεροπλάνων μπορεί να ασκήσει ανάλογη δράση μόνο αν είναι πάρα πολύ δυνατός.

Επιστήμονες από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης, στη Γερμανία, και άλλα ερευνητικά κέντρα, ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν ένα εκατομμύριο Γερμανούς ηλικίας άνω των 40 ετών, οι οποίοι κατοικούσαν την περίοδο 2005-2010 στην μητροπολιτική περιοχή της Φραγκφούρτης. Στη διάρκεια της εξαετίας, 19.632 από αυτούς υπέστησαν έμφραγμα.

Συγκρίνοντας τη συχνότητα των εμφραγμάτων με τα επίπεδα της ηχορύπανσης από τα ΙΧ, τα μέσα σταθερής τροχιάς και τα αεροπλάνα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ηχορύπανση από το μποτιλιάρισμα σχεδόν τριπλασιάζει τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου και εκείνη από τα τραίνα και τα τραμ τον διπλασιάζει.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Deutsches Ärzteblatt International», ο χαμηλότερος κίνδυνος από τα αεροπλάνα πιθανώς εξηγείται από το γεγονός ότι ο ήχος τους ποτέ δεν παραμένει συνεχώς πάνω από τα 65 ντεσιμπέλ (dB).

Αντιθέτως, αν «κολλήσει» κάποιος στο μποτιλιάρισμα ή μένει δίπλα του, μπορεί να εκτίθεται με τις ώρες σε ανυπόφορο θόρυβο.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η έκθεση στην ηχορύπανση των αυτοκινήτων δεν επηρεάζει μόνο την εκδήλωση αλλά και την έκβαση του εμφράγματος, αυξάνοντας τις πιθανότητες θανάτου από αυτό.

Διαβάστε επίσης:

«Σιωπηλό» ένα στα δύο εμφράγματα – Πιο συχνό στους άντρες, πιο επικίνδυνο για τις γυναίκες

Έμφραγμα vs. ανακοπή καρδιάς: Οι διαφορές που σώζουν ζωές

Έμφραγμα: Δείτε ποιες είναι οι πιθανότητες να επιβιώσετε ανάλογα με τα κιλά σας