ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αμερικανίδα μιλά με γερμανική προφορά μετά από εγκεφαλικό (βίντεο)

Η 43χρονη Τρέισι Πις από το Πίτσμπεργκ της Πενσυλβάνια εκδήλωσε το λεγόμενο «Σύνδρομο Ξενικής Προφοράς» έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, με αποτέλεσμα η προφορά της να θυμίζει Γερμανίδα.

Αμερικανίδα μιλά με γερμανική προφορά μετά από εγκεφαλικό (βίντεο)

Η Τρέισι αποτύπωσε την εμπειρία της μέσα από ένα βίντεο που δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην ομιλία έπειτα από το επεισόδιο.





Όπως αναφέρει η ίδια, τις «καλές» μέρες μπορεί να μιλά σχεδόν κανονικά, χωρίς όμως να διατηρεί την τυπική αμερικανική προφορά της, ενώ τις «κακές» μέρες δυσκολεύεται να πει ακόμη και το όνομά της.



Η Τρέισι αντιμετωπίζει την κατάστασή της με αισιοδοξία και χιούμορ. «Λέω συνεχώς στην οικογένειά μου ότι δεν πρέπει να φοβάται γι’ αυτό που μου συνέβη. Πρέπει να το βλέπουμε σαν μια περιπέτεια» δηλώνει. «Ο κόσμος δεν ξέρει πώς να αντιδράσει με την προφορά μου. Εάν η πρώτη τους σκέψη είναι να γελάσουν, ας γελάσουν. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να είμαστε σοβαροί όλη την ώρα.»



Το «Σύνδρομο Ξενικής Προφοράς» (Foreign Accent Syndrome - FAS) είναι μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή που προκύπτει λόγω εγκεφαλικής βλάβης, για παράδειγμα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή χτύπημα στο κεφάλι. Ο ρυθμός της ομιλίας, ο επιτονισμός και η τοποθέτηση της γλώσσας αλλάζουν, με αποτέλεσμα ο πάσχων να χάνει την προφορά της μητρικής του γλώσσας. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο λόγος του ομιλητή γίνεται κατανοητός παρά τις αλλαγές.

Mέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως μόλις 150 περιστατικά του συνδρόμου.



Δείτε κι αυτό:

Σήμερα Γερμανίδα, αύριο Σκωτσέζα! Η γυναίκα με το «Σύνδρομο Ξενικής Προφοράς» (βίντεο)

Ιταλός «μεταμορφώθηκε» σε Γάλλο μετά από χτύπημα στο κεφάλι!

Αμερικανίδα εκδήλωσε το Σύνδρομο του Σοφού μετά από χτύπημα στο κεφάλι!