ΕΙΔΗΣΕΙΣ

H αλόγιστη χρήση μυκητοκτόνων απειλεί την ανθρώπινη υγεία

Καμπανάκι για την εκτεταμένη χρήση μυκητοκτόνων φαρμάκων στις καλλιέργειες κρούουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μύκητες έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα φάρμακα εναντίον τους θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.

H αλόγιστη χρήση μυκητοκτόνων απειλεί την ανθρώπινη υγεία

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μύκητες και οι ειδικοί του κέντρου μυκητολογίας του πανεπιστημίου προειδοποιούν ότι αν συνεχιστεί η αλόγιστη χρήση μυκητοκτόνων στις καλλιέργειες, ο αριθμός αυτός μπορεί να πολλαπλασιαστεί.

Η αποκάλυψη ότι οι μύκητες αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα φάρμακα που δίνονται σε ανθρώπους ενάντια σε μυκητιάσεις, είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από την αντίστοιχη ανθεκτικότητα που αναπτύσσουν τα βακτήρια στις αντιβιώσεις καθώς υπάρχουν μόλις 4 κατηγορίες φαρμάκων ενάντια στους μύκητες, εν αντιθέσει με τα αντιβιοτικά στα οποία υπάρχουν περισσότερες από 20 διαφορετικές κατηγορίες.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια και συνδιευθύνουσα του Κέντρου Κλινικής Μυκητολογίας του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν Αντίλια Ουάρις: «Υπάρχουν αντιστοιχίες ανάμεσα στην ανθεκτικότητα που εμφανίζουν τα βακτήρια και οι μύκητες στα φάρμακα, όμως η ανησυχία είναι εντονότερη για τους δεύτερους. Η φαρμακευτική μας άμυνα εναντίον θανατηφόρων μυκήτων είναι εξαιρετικά πιο φτωχή από αυτήν που έχουμε για τα βακτήρια. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε να βγει εκτός χρήσης κανένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα καθώς αυτό το ερευνητικό πεδίο ανάπτυξης θεραπειών εναντίον των μυκήτων και των μυκητιάσεων δεν λαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση».

Πολλοί από τους μύκητες δεν είναι επικίνδυνοι για τον άνθρωπο ή προκαλούν μικρές ενοχλήσεις, όπως ο μύκητας που προξενεί το «πόδι του αθλητή». Όμως υπάρχουν και σοβαρές περιπτώσεις, όπως είναι ο ασπέργιλλος ή ο μύκητας Candida, οι οποίοι ευθύνονται για αρκετούς θανάτους.