ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάνω από ένα εκατ. ευρώ ΕΝΦΙΑ στο Άσυλο Ανιάτων - Σήμερα φροντίζει 180 ασθενείς

Το απίστευτο και εξωφρενικό ποσό του 1.028.000 ευρώ καλείται να πληρώσει το Άσυλο Ανιάτων, ένα από τα παλαιότερα Κοινωφελή Μη Κερδοσκοπικά Σωματεία στην Ελλάδα.

Πάνω από ένα εκατ. ευρώ ΕΝΦΙΑ στο Άσυλο Ανιάτων - Σήμερα φροντίζει 180 ασθενείς

Το σωματείο διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία που προέρχεται από δωρεές ιδιωτών, και ζητά από την κυβέρνηση να αντιμετωπιστεί ως φιλανθρωπική δομή που παρέχει φροντίδα σε χιλιάδες συνανθρώπων μας και όχι σαν εμπορική επιχείρηση.

«Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι στο σύνολο των 887 συνολικών ακινήτων μας ο περσινός ΕΝΦΙΑ ανερχόταν στα 908.839,73 € και ο φετινός στα 1.028.000,05 € παρά το ότι δεν έχει αυξηθεί η περιουσία μας. Από τα 887 αυτά δε ακίνητα, τα 396 παραμένουν ανοίκιαστα και δεν αποφέρουν το παραμικρό έσοδο στο Άσυλο Ανιάτων, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται ακόμη: «Ζητάμε να μας επιτραπεί να συνεχίσουμε να βοηθάμε τον χρονίως πάσχοντα συνάνθρωπο όπως κάνουμε τα τελευταία 123 χρόνια. Ζητάμε να αντιμετωπιστούμε ακριβώς σαν αυτό που είμαστε: ένα ιστορικό φιλανθρωπικό σωματείο το οποίο έχει φροντίσει με τις δικές του δυνάμεις χιλιάδες συνανθρώπων μας μέχρι σήμερα και θέλει να συνεχίσει να προσφέρει σε αυτούς που το έχουν ανάγκη» καταλήγει η ανακοίνωση του Ασύλου».

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία μέχρι το καλοκαίρι ήταν περίπου 4.000.000 €. Εξοφλήθηκαν πριν από λίγες ημέρες (με την πώληση 4 ακινήτων) όμως από χθες, με την επιβολή του νέου ΕΝΦΙΑ και την επερχόμενη φορολογία εισοδήματος ξαναβρεθήκαμε πάλι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Ασύλου.

Το ΔΣ του Ασύλου Ανιάτων υποστηρίζει ότι λόγω της οικονομικής κρίσης, της υπερφορολόγησης, της πτώση της κτηματαγοράς και τα οικονομικά προβλήματα των μισθωτών του, διανύει σήμερα περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας.

Βάσει στοιχείων για το οικονομικό έτος 2015, τα έσοδα του Ασύλου από μισθώματα είναι 2.170.000 ευρώ, ενώ η συνολική φορολογική υποχρέωση (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος κ.λπ., Οικονομικού Έτους 2014), ανέρχεται 1.825.000 ευρώ.

«Το 84% των εσόδων του αποδόθηκε στο Δημόσιο! Τα υπόλοιπα διατέθηκαν για κάλυψη υποχρεώσεων λειτουργίας και ότι απέμεινε δόθηκε για την εκπλήρωση του καταστατικού σκοπού του (στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων το οποίο φιλοξενεί τους 180 περιθαλπόμενους). Ουσιαστικά, δηλαδή, το δημόσιο στερεί από τους ασθενείς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που έχουν διατεθεί από δωρεές για την περίθαλψή τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για την ιστορία να πούμε, ότι το Άσυλο Ανιάτων, στα 123 χρόνια λειτουργίας του δεν έχει πάρει ποτέ βοήθεια ή ενίσχυση από Κρατικό φορέα ή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πόροι του προέρχονται κατ' αποκλειστικότητα από χορηγίες δωρεές και κυρίως από την αξιοποίηση της σημαντικής ακίνητής του περιουσίας.

Σήμερα, στο Άσυλο περιθάλπτονται 180 ασθενείς και απασχολούνται 112 εργαζόμενους.