ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο αλκοολισμός συνδέεται με την έλλειψη ενζύμου στον οργανισμό

Ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τον αλκοολισμό ανακάλυψαν Σουηδοί επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν αποτελεί διαταραχή συμπεριφοράς αλλά οφείλεται στην έλλειψη του ενζύμου PRDM2.

Ο αλκοολισμός συνδέεται με την έλλειψη ενζύμου στον οργανισμό

Οι επιστήμονες της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Λινσέπινγκ εντόπισαν ένα ένζυμο, του οποίου η απενεργοποίηση στα νευρικά κύτταρα του μετωπιαίου λοβού συνδέθηκε με την εμφάνιση της εξάρτησης από το αλκοόλ.

Οι επιστήμονες εικάζουν εδώ και καιρό ότι η εξάρτηση από το αλκοόλ συνδέεται με βλάβη στη λειτουργία του μετωπιαίου λοβού αλλά δεν γνώριζαν τους βιολογικούς μηχανισμούς. Είναι η πρώτη φορά που τεκμηριώνεται η σύνδεση της βλάβης στη μετωπιαία λειτουργία με την αδυναμία ελέγχου των παρορμήσεων.

Το ένζυμο PRDM2 ελέγχει την έκφραση αρκετών γονιδίων που είναι αναγκαία για αποτελεσματική σηματοδότηση μεταξύ νευρώνων.

Όταν παράγεται πολύ μικρή ποσότητα ενζύμου δεν στέλνονται αποτελεσματικά σήματα από τα κύτταρα για να σταματήσουν την παρόρμηση.

Η έρευνα έδειξε ότι η εξάρτηση από το αλκοόλ στους ποντικούς οδηγεί σε διαταραχή της παραγωγής PRDM2 που με τη σειρά της οδηγεί σε διαταραχή του ελέγχου των παρορμήσεων. Γι’ αυτό τα πειραματόζωα συνεχίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ ακόμα και όταν είναι δυσάρεστο. Όταν υποβάλλονται σε στρες επίσης υποτροπιάζουν στην κατανάλωση αλκοόλ.

Όταν οι ερευνητές σταμάτησαν την παραγωγή PRDM2 στο μετωπιαίο λοβό ποντικών που δεν είχαν εξάρτηση από το αλκοόλ, παρατήρησαν την ίδια συμπεριφορά, δηλαδή ο έλεγχος των παρορμήσεων είχε διαταραχτεί.

Διαβάστε επίσης:

Οι τάσεις αλκοολισμού φαίνονται στα... μάτια

Ακόμα και ένα ποτό μέχρι τα 14 έτη μπορεί να οδηγήσει στον αλκοολισμό των νέων

Κατάχρηση αλκοόλ: αίτια & στάδια