ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μια «Μηχανή του χρόνου» από τη UNICEF για τα παιδιά

Τα δεδομένα που αφορούν τα παιδιά παγκοσμίως είναι είτε πολύ περιορισμένα είτε κακής ποιότητας, διαπιστώνει η UNICEF και καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να επενδύσουν σε καλύτερα στοιχεία.

Μια «Μηχανή του χρόνου» από τη UNICEF για τα παιδιά

Επαρκή στοιχεία είναι διαθέσιμα μόνο για το ήμισυ των δεικτών που σχετίζονται με τους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα παιδιά. Όπως υπογραμμίζει η UNICEF σε σχετική ανακοίνωση, τα περιορισμένα δεδομένα αφήνουν τα κράτη χωρίς τις πληροφορίες που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν με ακρίβεια τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια παιδιά ή για την παρακολούθηση της προόδου ως προς την επίτευξη των στόχων.

Περίπου μία στις τρεις χώρες δεν διαθέτει συγκρίσιμα μέτρα για την παιδική φτώχεια, ενώ επίσης υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων και συγκρίσιμων στοιχείων για τον αριθμό των παιδιών με αναπηρίες σε όλες σχεδόν τις χώρες, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για το πόσο ασφαλές είναι το πόσιμο νερό σε κάποιες χώρες και δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου διαθέσιμα στοιχεία για τα αγόρια που έχουν υποστεί αναγκαστική σεξουαλική επαφή ή άλλες αναγκαστικές σεξουαλικές πράξεις.

Ακόμη, μόνο 105 από τις 197 χώρες έχουν πρόσφατα στοιχεία για την καχεξία, που αποστερεί τα παιδιά από μια δίκαιη ευκαιρία στην επιβίωση, την ενηλικίωση και την ανάπτυξη, ενώ αντίστοιχα μόνο μία στις δύο χώρες σε όλο τον κόσμο διαθέτει πρόσφατα στοιχεία για τα υπέρβαρα παιδιά.

bigstock alone sad child on a street 97824410

Για να φέρουν στο προσκήνιο την έλλειψη στοιχείων, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι- Μουν, και η UNICEF παρουσίασαν τη «Μηχανή του χρόνου», μια εγκατάσταση στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για μια δομή σε σχήμα κάψουλας που επιδεικνύει δεδομένα μέσα από την τέχνη και προσφέρει στους επισκέπτες και τους αντιπροσώπους που θα παρίστανται στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών μια ευκαιρία να κατανοήσουν τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα και τους τομείς στους οποίους είναι ελλιπή.

«Ο κόσμος έχει δεσμευτεί για την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας μεταξύ των παιδιών έως το 2030 και να προσεγγίσει πρώτα εκείνα που υστερούν περισσότερο. Αν θέλουμε να επιτύχουμε αυτούς τους φιλόδοξους στόχους, χρειαζόμαστε κατ’ αρχήν δεδομένα που να μας λένε ποια είναι αυτά τα παιδιά, πού ζουν και τι χρειάζονται» δήλωσε ο Jeffrey O'Malley, Διευθυντής της Διεύθυνσης Δεδομένων, Έρευνας και Πολιτικής της UNICEF.

Η UNICEF υποστηρίζει ενεργά χώρες ώστε να συλλέγουν, να αναλύουν και να αναφέρουν τα στοιχεία σχετικά με την πρόοδο για τα παιδιά για πάνω από 30 χρόνια. Ως μέρος αυτών των προσπαθειών, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την άμεση συλλογή δεδομένων μέσω ερευνών στα νοικοκυριά, και να διερευνά πώς νέα τεχνολογικά εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν ώστε να καλυφθούν τα κενά στα δεδομένα. Τέλος, καλεί τα κράτη να επενδύσουν σε αναλυτικά, συγκρίσιμα και ποιοτικά δεδομένα για τα παιδιά ώστε να αντιμετωπίσουν επαρκώς ζητήματα, όπως η φτώχεια, οι θάνατοι που μπορούν να προληφθούν και η βία κατά των παιδιών.

Διαβάστε επίσης:

UNICEF: Σχεδόν 50 εκ. παιδιά «ξεριζώνονται» λόγω βίαιων συγκρούσεων και άλλων κρίσεων

UNICEF: Προβλέπει φτώχεια, αναλφαβητισμό και πρόωρους θανάτους για τα φτωχά παιδιά

UNICEF: 8 στους 10 18χρονους πιστεύουν ότι οι συνομίληκοί τους κινδυνεύουν από σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο