ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τελικά όχι και τόσο αποτελεσματικοί οι σκύλοι ως… ανιχνευτές του καρκίνου

Οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο στην αναπνοή των καρκινοπαθών με ικανοποιητικό ποσοστό επιτυχίας, αλλά, από την άλλη, κάνουν αρκετά λάθη, οπότε –προς το παρόν τουλάχιστον– δεν γίνεται να θεωρηθούν πραγματικά αξιόπιστοι βοηθοί για έγκαιρη διάγνωση. Σε αυτό το κάπως διφορούμενο συμπέρασμα κατέληξε μια νέα γερμανο-αυστριακή επιστημονική έρευνα.

Τελικά όχι και τόσο αποτελεσματικοί οι σκύλοι ως… ανιχνευτές του καρκίνου

Στο παρελθόν είχαν αναφερθεί περιπτώσεις σκύλων που μύριζαν έγκαιρα τον καρκίνο σε ανθρώπους κι έτσι είχε δημιουργηθεί η ελπίδα ότι οι «καλύτεροι φίλοι» μας μπορούν να συμβάλουν στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κλάους Χάκνερ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρεμς της Αυστρίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα αναπνοής Journal of Breath Research, πειραματίστηκαν με 122 εθελοντές ασθενείς. Από αυτούς, οι 29 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο των πνευμόνων, χωρίς να έχουν ξεκινήσει κάποια θεραπεία, ενώ οι υπόλοιποι 93 δεν είχαν κάποιο σύμπτωμα της ασθένειας (αλλά μερικοί είχαν καρκίνο, που διαγνώσθηκε αργότερα).

Έξι άκρως εκπαιδευμένοι σκύλοι ανέλαβαν να μυρίσουν τους εθελοντές. Όλοι οι σκύλοι είχαν εμπειρία στο να βρίσκουν ανθρώπους θαμμένους κάτω από χιονοστιβάδες ή κάτω από το χώμα και ήταν ικανοί να μαθαίνουν νέες μυρωδιές.

bigstock Happy Black Labrador 117261611

Τα ζώα έκαναν σωστή θετική διάγνωση σε ποσοστό 84%, ενώ οι σωστές αρνητικές διαγνώσεις έγιναν σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό (31%).

«Οι σκύλοι μας έκαναν λάθη με τα θετικά αλλά κυρίως με τα αρνητικά δείγματα» τόνισε ο Χάκνερ. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι, με την καλύτερη εκπαίδευση (και βέβαια με τις δέουσες ανταμοιβές σε κόκαλα!) οι σκύλοι θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι μέχρι σήμερα οι σκύλοι έχουν αποδείξει πόσο ισχυρή όσφρηση διαθέτουν, ανιχνεύοντας εκρηκτικά, ναρκωτικά και θύματα φυσικών καταστροφών, όμως –αντίθετα με τα ιατρικά όργανα διάγνωσης– δεν παύουν να βαριούνται, να κουράζονται, να πεινάνε και γενικά να χάνουν τη συγκέντρωσή τους.

Προς το παρόν, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του κατά πόσο –με την κατάλληλη βελτίωση– οι σκύλοι θα μπορούσαν να προειδοποιήσουν έγκαιρα για σοβαρές παθήσεις. Στο μεταξύ, ο μεγάλος ανταγωνιστής των σκύλων είναι η ηλεκτρονική «μύτη» (e-nose), μια συσκευή που φιλοδοξεί να τους μιμείται με πιο αξιόπιστο τρόπο.

Δείτε κι αυτό:

Ο σκύλος-φύλακας του 7χρονου που πάσχει από διαβήτη

Σκύλος σώζει την ιδιοκτήτριά του από επιληπτική κρίση (βίντεο)

Οι σκύλοι ανιχνεύουν καλύτερα τον καρκίνο του προστάτη

Φράνκι: Ο σκύλος που κάνει διάγνωση καρκίνου καλύτερα και από τους γιατρούς