ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξεκινά και πάλι ο θεσμός CAFΕ SCIENTIFIQUE, με διάλεξη για το Σύμπαν

Τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου και όπως πάντα, θα είναι ανοικτός για το κοινό, ο Ε' κύκλος ομιλιών του CAFΕ SCIENTIFIQUE, σε συνέχεια της επιτυχίας που σημείωσε τα τελευταία χρόνια.

Ξεκινά και πάλι ο θεσμός CAFΕ SCIENTIFIQUE, με διάλεξη για το Σύμπαν

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του θεσμού, οι κ.κ. Γιάννης Νταλιάνης και Στάθης Αντωνίου, θα μας ξεναγήσουν με πρωτότυπο τρόπο στο «αρχικό Σύμπαν». Χωρίς επιστημονικές ορολογίες, αλλά χρησιμοποιώντας απλές μαθηματικές σχέσεις, ζωγραφιές, μπαλόνια, βίντεο, ένα απολίθωμα κι ένα ραδιοφωνάκι θα μιλήσουμε για την κοσμική Μεγάλη Έκρηξη.

Το Σύμπαν μας μεγαλώνει σε μέγεθος και ηλικιώνεται! Σήμερα, έχουμε ισχυρές ενδείξεις πως όλη η ύλη του Σύμπαντος ήταν κάποτε συγκεντρωμένη σε μια περιοχή μικρότερη από ένα στραγάλι! Η θεωρία βαρύτητας του Αϊνστάιν μας εξηγεί πως αυτός ο μικροσκοπικός χώρος με την αφάνταστα πυκνή ύλη και ενέργεια άρχισε να διαστέλλεται ραγδαία, σημαδεύτηκε με κβαντικές χαρακιές και τελικά γέννησε τον κόσμο που παρατηρούμε και υπάρχουμε!

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμός Cafe Scientifique, από τον Οκτώβριο του 2016, έως και τον Ιούνιο του 2017, περιμένει τους φίλους της γνώσης να τους μυήσει σε σημαντικά επιστημονικά θέματα. Έγκριτοι και βραβευμένοι καθηγητές και ερευνητές από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο, θα μας ξεναγήσουν στην έρευνα που πραγματοποιείται στην Ελλάδα σχετικά με τους παραγήινους αστεροειδείς, την πυρηνική ενέργεια, τα υπόγεια ηφαίστεια της Σαντορίνης, το σχεδιασμό φαρμάκων, τα πειράματα του CERN, και άλλα πολλά ενδιαφέροντα θέματα.

Οι ομιλίες θα γίνονται μια φορά το μήνα, ημέρα Δευτέρα, στις 7μμ, στο κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, 210 3210239). Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που δίνει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το CAFΕ SCIENTIFIQUE στην Ελλάδα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Δρ. Λίλα Κουμάντου στο email: cafesci.gr@gmail.com, να κάνετε "like" στη σελίδα μας στο faebook

Λίγα λόγια για τους ομιλητές μας

Ο Γιάννης Νταλιάνης είναι απόφοιτος της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη θεωρητική φυσική στον Δημόκριτο και στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Diderot-Paris 7. Πήρε διδακτορικό στη Θεωρητική Κοσμολογία από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Εργάζεται ως ερευνητικός συνεργάτης της Ομάδας Θεωρητικής Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τομέα Φυσικής του ΕΜΠ.

Ο Στάθης Αντωνίου είναι απόφοιτος της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ. Κατέχει μεταπτυχιακό στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από την Ecole Polytechnique του Παρισιού. Είναι υποψήφιος διδάκτορ στη Μαθηματική Μοντελοποίηση και την Τοπολογία στον Τομέα Μαθηματικών του ΕΜΠ και εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων.