ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα βελτιώσει την σχέση γιατρού και ασθενούς

Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αναμένουν γιατροί και ασθενείς το οποίο εκτιμάται ότι θα τονώσει τα θέματα πρόληψης και προαγωγής υγείας, θα δώσει μία μεγαλύτερη βαρύτητα στους χρονίως πάσχοντες, ενώ θα προσφέρει βήμα δημιουργικό και στους επαγγελματίες υγείας. Επιπλέον, εκτιμάται ότι η παρέμβαση αυτή, αναμένεται να αποκαταστήσει την σχέση γιατρού και ασθενούς. 

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα βελτιώσει την σχέση γιατρού και ασθενούς

Αυτό υπογράμμισαν αρκετοί ομιλητές χθες, στην διάρκεια του συνεδρίου «Θεραπευτική Συμμαχία» το οποίο διοργάνωσαν το Health Daily μαζί με την Boussias Communication.

Η παρέμβαση της υπουργείου Υγείας που αφορά στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και που αποτελεί ένα φιλόδοξο στοίχημα με το οποίο η κυβέρνηση ευελπιστεί να αποσυμφορήσει το ΕΣΥ που βρίσκεται στα όριά του, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2017.

Η καθολική κάλυψη, η ισότιμη πρόσβαση και η οικονομική προστασία, αποτελούν τους τρεις βασικούς άξονες πάνω στους οποίους «κτίζεται» η παρέμβαση προκειμένου να αναπτυχθεί, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας υπεύθυνο για τον σχεδιασμό της ΠΦΥ κ. Σταμάτη Βαρδαρό.

Ας δούμε τι τόνισαν μία σειρά απο ομιλητές στο χθεσινό συνέδριο:

Αναμένοντας το πολυπόθητο σ/ν της ΠΦΥ

«Τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται το Συνέδριο «Θεραπευτική Συμμαχία» με σκοπό να αποκατασταθεί η σχέση γιατρού-νοσηλευτή-ασθενή, τόνισε ο κ. Ελευθέριος Θηραίος, Γενικό Ιατρός, Δ/ντής ΕΣΥ, Κ.Υ. Βάρης και γενικός γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και συνέχισε:

«Μέσα από αυτή την αναζήτηση βρέθηκαν ομάδες ανθρώπων και δράσεις προς όφελος του ασθενή. Ο δεύτερος στόχος είναι να μιλάνε όλοι αυτοί μία κοινή γλώσσα. Αναμένουμε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για να βρουν αυτές οι πρωτοβουλίες εφαρμογή. Η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών έχει τα ηλεκτρονικά εργαλεία όπως το portal και τα webinars, για την εκπαίδευση και την ενημέρωση των εμπλεκομένων επαγγελματιών υγείας και των ασθενών» δήλωσε ο κ. Θηραίος.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Λιονής, καθηγητής Γενικής Ιατρικής και ΠΦΥ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Οι Πανεπιστημιακές παρεμβάσεις μέσα από εκπαιδευτικές συναντήσεις είναι ένα πρώτο βήμα εκπαίδευσης σε θέματα υγείας. Επίσης, η διεπιστημονική συνεργασία αποτελεί σταθερό ζητούμενο, που προάγει τη θεραπευτική συμμαχία, όπως επίσης και η χρήση σύγχρονων εργαλείων για τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας.

Ο ρόλος της ομάδας υγείας είναι μία αποτελεσματική διεπαγγελματική συνεργασία με κοινό σκοπό το καλό των ασθενών. Χρειάζονται συγκεκριμένες διαδικασίες για τη λειτουργία της ομάδας και την προσέγγιση του ασθενούς. Μία καλή πρακτική είναι καλές και αναλυτικές συνεντεύξεις των ασθενών με ανοιχτές ερωτήσεις, δείχνοντας ενδιαφέρον και συμπόνια για αυτούς».

Ωστόσο κατακεραύνωσε το αντιεμβολιαστικό κίνημα, λέγοντας, πως «Το μεγαλύτερο Βατερλώ της πρόληψης είναι η έλλειψη εμβολιασμών, ειδικότερα στους πληθυσμούς των προσφύγων», προσθέτοντας, ότι πρέπει να χαραχθούν στρατηγικά πλάνα αντιμετώπισης των ασθενειών και της προαγωγή της πρόληψης.

Ο ασθενής ως medical googler

Ο κ. Κων. Βαρσάμος managing Partner της GET2WORK αναφέρθηκε στη σχέση γιατρού-ασθενή στην ηλεκτρονική εποχή. «Η χρήση νέων εφαρμογών και συσκευών εξαπλώνεται ραγδαία στο χώρο της υγείας. Οι ασθενείς χρησιμοποιούν ευρέως το διαδίκτυο για την ενημέρωση πάνω στις παθήσεις τους. Η νέα τάση είναι ο ασθενής «medical googler».

Ειδικότερα οι ασθενείς με τις σπάνιες παθήσεις έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης και συχνά οδηγούνται σε αυτοδιάγνωση» τόνισε ο κ. Βαρσάμος, σημειώνοντας ακόμη, ότι οι γιατροί ασπάζονται το διαδίκτυο με χρονική καθυστέρηση σε σχέση με τους ασθενείς και πρέπει όλοι τους να αποδεχθούν την είσοδο στη νέα εποχή.

Η κυρία Αρετή Λάγιου καθηγήτρια πρόεδρος του τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας ΤΕΙ Αθήνας, αναφέρθηκε στην συμβολή του Επισκέπτη Υγείας ο οποίος προάγει την κοινοτική υγεία. Όπως είπε στην ομιλία της, «Ο Επισκέπτης Υγείας επισκέπτεται άτομα (κυρίως μεγάλης ηλικίας) σε σπίτια ή ιδρύματα και φροντίζει για τις ανάγκες που τα άτομα αυτά δεν γνωρίζουν ή δεν μπορούν να καλύψουν σε τομείς νοσηλείας, αυτοεξυπηρέτησης, διαιτολογίου, κανόνων υγιεινής κ.λπ. Το επάγγελμα του Επισκέπτη Υγείας επικεντρώνεται στις πρωτοβάθμιες φροντίδες υγείας και στις φροντίδες αποκατάστασης, με έμφαση στην παροχή υπηρεσιών στο σπίτι, στο σχολείο, στο χώρο δουλειάς, σε ευπαθείς ομάδες και γενικότερα στην κοινότητα της περιοχής. Ο Επισκέπτης Υγείας ασκεί έργο αγωγής υγείας αλλά και συμβουλευτικό. Διενεργεί εμβολιασμούς, ανιχνευτικές δοκιμασίες για την εξέλιξη βρεφών και παιδιών και οργανώνει ομάδες αυτοφροντίδας και αυτοβοήθειας.

«Αρχικά πρέπει να ταυτοποιείται το πρόβλημα και οι συμπεριφορές που δεν ευνοούν την υγεία και έπειτα γίνεται η είσοδος του Επισκέπτη Υγείας στην κοινότητα για να παρέμβει» δήλωσε η κυρία Λάγιου.

Διαβάστε ακόμη:

Το φιλόδοξο στοίχημα της ΠΦΥ με κοινωνικά κριτήρια & με εξοικονόμηση για το ΕΣΥ