ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο διεθνούς φήμης ογκολόγος Khayat μιλά για τον καρκίνο & την Χάρτα των Παρισίων

Διάλεξη με θέμα: «Εθνική Στρατηγική κατά του καρκίνου: Η γαλλική εμπειρία», έδωσε στο Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου, ο διεθνούς φήμης καθηγητής ογκολογίας David Khayat, ιδρυτής της Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Άντρης Αναστασιάδη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο διεθνούς φήμης ογκολόγος Khayat μιλά για τον καρκίνο & την Χάρτα των Παρισίων

Επίσημη προσκεκλημένη στη διάλεξη του καθηγητή David Khayat, ήταν η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που συνεργάζεται μαζί του καθώς και με την κυρία Αναστασιάδη και συνδέεται μαζί τους με μακροχρόνια φιλία.

Η εκδήλωση άρχισε με σύντομο χαιρετισμό της κυρίας Αναστασιάδη, η οποία αφού παρουσίασε στους παρευρισκόμενους τον καθηγητή Khayat, επεσήμανε: «Η σημερινή εκδήλωση δεν είναι μόνο η απόδειξη ότι αυτή η στρατηγική και κοινωνική συμμαχία καρποφορεί , αλλά επίσης απεικονίζει και την επέκταση της σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με τον καρκίνο. Εάν σήμερα μας τιμά με την παρουσία του ένας παγκοσμίου φήμης ογκολόγος όπως ο καθηγητής Khayat, αυτό οφείλεται στις προσπάθειες και τις δεσμεύσεις μιας από τους μεγαλύτερους φιλάνθρωπους που είχε ποτέ το έθνος μας και δεν είναι άλλη από την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Η Γαλλία είναι η μοναδική χώρα που τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να εκπονήσει εθνικό πλάνο στρατηγικής κατά του καρκίνου. Σε παρόμοιο στόχο προσανατολίζεται και το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, αξιοποιώντας και τα συμπεράσματα της διάλεξης, του παγκοσμίου φήμης ογκολόγου David Khayat. Ο κύριος Khayat άλλωστε είναι πρωτεργάτης της Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου, έχει επισκεφθεί την Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Βαρδινογιάννη -ΕΛΠΙΔΑ, και είναι γνώστης και αρωγός των προσπαθειών και του έργου της ΕΛΠΙΔΑΣ».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας της Κύπρου, κυρίου Γιώργου Παμπορίδη, καθώς και ο χαιρετισμός του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, κυρίου Κωνσταντίνου Χριστοφίδη.

Όταν ο καθηγητής Khayat ανέβηκε στο βήμα ευχαρίστησε θερμά την κυρία Αναστασιάδη για την τιμή που του έκανε να τον προσκαλέσει στην Κύπρο και την συνεχάρη για την πρωτοβουλία της να αναλάβει δράση προκειμένου η Κύπρος να εκπονήσει τη δική της εθνική στρατηγική κατά του καρκίνου. Επίσης ο κύριος Khayat εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία της κυρίας Βαρδινογιάννη στη διάλεξή του λέγοντας: «Μαριάννα δεν έχω λόγια να πω πόσο σημαντική είσαι για τη ζωή των τόσων πολλών παιδιών που έχεις σώσει. Περισσότερες ζωές από εκείνες που έσωσα στη ζωή μου ως γιατρός. Κάνεις τέτοιες επενδύσεις, τέτοιες δεσμεύσεις με τέτοιο πάθος μαχόμενη για να υπερασπίζεσαι τη ζωή αυτών των παιδιών σε όλο τον κόσμο πραγματικά».

Εν συνεχεία ο καθηγητής Khayat παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική της Γαλλίας κατά του καρκίνου, υπογραμμίζοντας ότι μια Εθνική Στρατηγική κατά του καρκίνου θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σειρά ενεργειών βασισμένων στις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της κάθε χώρας, οι οποίες θα λειτουργούν ως όπλα στον «πόλεμο με τον καρκίνο» και θα στοχεύουν στη μείωση του αριθμού των θυμάτων αυτής της νόσου.

8

Αναφερόμενος στο πώς ξεκίνησε η δημιουργία της εθνικής στρατηγικής κατά του καρκίνου στη Γαλλία το 2002, ο κύριος Khayat είπε μεταξύ άλλων: Ως βάση της είχε τις αρχές της Χάρτας των Παρισίων κατά του καρκίνου, η οποία υπογράφτηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2000 από τον τότε Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Jacques Chirac, και από τον τότε Γενικό Διευθυντή της UNESCO, Koihiro Matsura. Περιλάμβανε 71 δραστικά μέτρα συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας Γαλλικού Εθνικού Καρκινολογικού Ινστιτούτου. Για την ολοκλήρωση και έναρξη της υλοποίησης του πλάνου εθνικής στρατηγικής χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος και μια επένδυση ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τετραετία. Ανάμεσα στα πολλά μέτρα που επιβλήθηκε να παρθούν τα πιο σημαντικά είναι εκείνα που σχετίζονται με την πρόληψη, τη φροντίδα, την πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και την έρευνα.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κύριος Khayat επεσήμανε: Το μεγάλο μάθημα που πήραμε όλα αυτά τα χρόνια είναι η αναγκαιότητα να συντονιστούν όλοι οι παράγοντες του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένων των συμβουλευτικών ομάδων ασθενών, η αναγκαιότητα να αξιολογηθεί κάθε πλάνο ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά του και τέλος η αναγκαιότητα να συγκεντρωθεί η φροντίδα των ασθενών σε κέντρα προσβάσιμα με ευκολία.

1

Η κυρία Βαρδινογιάννη συνεχάρη την κυρία Αναστασιάδη για την τόσο σημαντική πρωτοβουλία της και τον κύριο Khayat για την διαφωτιστική και εμπεριστατωμένη διάλεξή του, προσθέτοντας ότι στη μάχη κατά του καρκίνου οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε στενά ώστε να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια.