ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκστρατεία για το άσθμα και τη ΧΑΠ από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), στις 16 Νοεμβρίου, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) υλοποιεί ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων, ειδικά του άσθματος και της ΧΑΠ.

Εκστρατεία για το άσθμα και τη ΧΑΠ από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Με κεντρικό σύνθημα «Πρόσεχε τα πνευμόνια σου ...σαν τα μάτια σου!» η ΕΠΕ μας προτρέπει αν λαχανιάζουμε εύκολα στην σκάλα, στην ανηφόρα ή σε άλλες δραστηριότητες, αν εδώ και καιρό έχουμε φλέματα ή βήχουμε συχνά, να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια στα συπτώματα και να επισκεφθούμε αμέσως έναν πνευμονολογό.

Η ΧΑΠ είναι προοδευτική και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, καθώς δυσχεραίνει την αναπνοή, και παρουσιάζει συμπτώματα με καταστροφική επίδραση στη λειτουργία των ασθενών (π.χ. περιορισμός της δραστηριότητας, μειωμένη κινητικότητα) και την ποιότητα ζωής τους. Εκτός από βήχα, αυξημένη απόχρεμψη (φλέματα), φούσκωμα, δύσπνοια, σε προχωρημένα στάδια ο ασθενής εμφανίζει συριγμό, κυάνωση, μυϊκή αδυναμία, κατάθλιψη, οστεοπόρωση κ.α.

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών. Oι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, η οικιακή σκόνη (ακάρεα), τα αλλεργιογόνα των κατοικίδιων ζώων, ο ανθός διαφόρων δέντρων και φυτών, η άσκηση, το κρύο, ορισμένα φάρμακα, αλλά και ενδογενείς παράγοντες, όπως το άγχος, συντελούν στην εκδήλωση του άσθματος. Η νόσος εκδηλώνεται με βάρος (δυσφορία) στο στήθος, βήχας, συριγμός («σφύριγμα» στην αναπνοή – ιδιαίτερα στην εκπνοή), δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή). Οι ασθενείς με άσθμα μπορεί συχνά να ξυπνήσουν τη νύχτα από βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή. Μπορεί να εμφανίζουν μόνο βήχα ξηρό (χωρίς πτύελα) ή παραγωγικό (με πτύελα) τυπικά κολλώδη, με χαρακτηριστικό λευκό ή κίτρινο χρώμα.

Στόχος της καμπάνιας είναι η αναβάθμιση της υγείας των Ελλήνων καθώς όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΠΕ και συντονιστής διευθυντής της 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία», Μιχάλης Τουμπής, «η αύξηση των χρόνιων αναπνευστικών νοσημάτων, όπως η ΧΑΠ και το βρογχικό άσθμα αποτελεί δυσάρεστη πραγματικότητα. Η ΧΑΠ είναι η τρίτη αιτία θανάτου, παγκοσμίως. Και παρ' ότι είναι μια σοβαρή θανατηφόρος νόσος, στην Ελλάδα είναι υποδιαγνωσμένη και υποβαθμισμένη».

Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία η ΧΑΠ ευθύνεται για το 13% των νοσηλειών, ενώ το 56% αυτών που πάσχουν δεν το γνωρίζουν. Αντίστοιχα, περισσότερα από 500.000 άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από άσθμα, ενώ 250.000 άνθρωποι, παγκοσμίως, κάθε χρόνο πεθαίνουν από άσθμα.

«Η διάγνωση της ΧΑΠ ακολουθεί τον άνθρωπο μέχρι να πεθάνει. Είναι μια ανίατη πάθηση, που όμως χάρη στην πρόοδο της επιστήμης, μπορεί να ελεγχθεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και τη διακοπή του καπνίσματος» τονίζει ο κ. Τουμπής.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία επιστρατεύει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να επικοινωνήσει το μήνυμα ότι οι πνευμονές μας είναι εξίσου πολύτιμοι με τα μάτια μας και πως θα πρέπει να επισκεπτόμαστε πάντα τον πνευμονολόγο για ανησυχητικά συμπτώματα. Επίσης συμβουλεύει, όλους τους καπνιστές άνω των 40 ετών, με ιστορικό καπνίσματος τουλάχιστον 10 ετών, να υποβάλλονται κάθε χρόνο σε σπιρομέτρηση, μια εξέταση απλή και ανώδυνη που διαρκεί μόλις λίγα λεπτά.

Η εκστρατεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας περιλαμβάνει video, που προβάλλεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην τηλεόραση, καθώς και ανοιχτές εκδηλώσεις σε δήμους ανά την Ελλάδα (ήδη έχουν προγραμματιστεί δράσεις στον Άλιμο, τη Βάρη, το Περιστέρι, το Μαρούσι και την Γλυφάδα) με ομιλίες αλλά και ποιοτική έρευνα μεταξύ πνευμονολόγων.