ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΕΕΛΠΝΟ: Η σημασία της Ευρωπαϊκής Ημέρας χρήσης αντιβιοτικών, στην εποχή της Παν - Αντοχής

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τη χρήση των Αντιβιοτικών (EAAD) σήμερα και όπως αναφέρει σε μήνυμά του το ΚΕΕΛΠΝΟ, «Η 18η Νοεμβρίου ετησίως αποτελεί ημέρα σηματοδότησης δράσεων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών στην κοινότητα και στον νοσοκομειακό χώρο». 

ΚΕΕΛΠΝΟ: Η σημασία της Ευρωπαϊκής Ημέρας χρήσης αντιβιοτικών, στην εποχή της Παν - Αντοχής

Η ημέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού η μικροβιακή αντοχή έχει αναγνωριστεί πλέον από τη διεθνή κοινότητα ως η διαχρονικότερη και σημαντικότερη κρίση δημόσιας υγείας ακόμη και στον ανεπτυγμένο κόσμο, εφόσον διανύουμε την εποχή της Παν-αντοχής, τονίζει στο μήνυμά του το ΚΕΕΛΠΝΟ και συνεχίζει:

«Η μικροβιακή αντοχή αναπτύσσεται από την άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών και από τη μη εφαρμογή των κανόνων υγιεινής. Ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες η κατανάλωση των αντιβιοτικών για τη θεραπεία των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού αυξάνεται ραγδαία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού προκαλούνται από ιούς στους οποίους δε δρουν τα αντιβιοτικά. Γι’ αυτό το λόγο συμβουλευτείτε τον ιατρό σας και μη λαμβάνετε αντιβιοτικά χωρίς ιατρική γνωμάτευση.

Η διασπορά όμως των ανθεκτικών βακτηρίων πραγματοποιείται κυρίως με τη μη εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και πιο συγκεκριμένα της υγιεινής των χεριών. Η καλύτερη πρόληψη, για να αποφευχθεί η μετάδοση των ιογενών λοιμώξεων μέσω των εκκρίσεων του αναπνευστικό, είναι η εφαρμογή των απλών κανόνων υγιεινής όπως αυτοί έχουν προωθηθεί επανειλημμένα από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.

Η συμβολή όλων μπορεί να διασώσει τα πολύτιμα αυτά φάρμακα που σώζουν εκατομμύρια ζωές θεραπεύοντας ιάσιμα δυνητικά νοσήματα όπως είναι οι λοιμώξεις!»

Διαβάστε ακόμη:

Προσοχή στη χρήση αντιβιοτικών, για να μη γυρίσει η Ιατρική 100 χρόνια πίσω