ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στα Προνοιακά Ιδρύματα από τη Θ. Φωτίου - Έλεγχοι & αξιολόγηση παντού

Νέα δεδομένα στα Προνοιακά ιδρύματα φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δαβούλευση το επόμενο δίμηνο. Οι αλλαγές αφορούν στην λειτουργία των Ιδρυμάτων αυτών, στις εργασιακές σχέσεις, στον έλεγχο αλλά και στην αξιολόγησή τους.

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στα Προνοιακά Ιδρύματα από τη Θ. Φωτίου - Έλεγχοι & αξιολόγηση παντού

Όπως τόνισε η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στη Βουλή με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μπάρκας σχετικά με το Γηροκομείο Αθηνών, το σχέδιο νόμου που προωθείται δεν θα προσκρούει σε συνταγματικές επιταγές, θα εκσυγχρονίζει και θα δημιουργεί ένα νέο καθεστώς διαφανές.

Η υπουργός ανακοίνωσε ότι προχωρά η δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης και συντονισμού, ο οποίος θα λειτουργεί σε τρία επίπεδα στο υπουργείο, για 13 περιφέρειες και για 254 κέντρα κοινότητας. Όπως εξήγησε, θα δημιουργηθούν τρία αρχεία, ένα για τους ωφελούμενους των ιδρυμάτων, ένα δεύτερο για όλα τα ιδρύματα που θα εγγραφούν σε αυτό το αρχείο και θα πιστοποιηθούν εκ νέου, και ένα τρίτο αρχείο με όλα τα προγράμματα που θα τρέχουν στο κράτος.

Από την πλευρά του ο κ. Μπάρκας στηλίτευσε το γεγονός της κακοδιαχείρισης της περιουσίας του Γηροκομείου, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο το έφερε σε δυσμενή κατάσταση, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει χρέη άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ σε κράτος, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους, που παραμένουν απλήρωτοι από το 2010.

Για το Γηροκομείο Αθηνών, το οποίο ανήκει στην Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών, η κυρία Φωτίου είπε πως πρόκειται για περίπτωση «ακραία, μεν, αλλά πολύ χαρακτηριστική για ένα καθεστώς κακονομίας, κακοδιαχείρησης και αδιαφάνειας που, εν πολλοίς, οφείλεται σε ολιγωρία του κράτους».

«Το κράτος δεν μπορεί να παραπέμπει την ευθύνη όλης της κοινωνικής προστασίας σε χιλιάδες ιδρύματα, τα οποία δεν ελέγχει. Ξαναλέω ότι η περίπτωση του Γηροκομείου Αθηνών είναι μία περίπτωση από 1.500 ιδρύματα, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία δεν ελέγχονται και λειτουργούν υπό ένα καθεστώς ιδιότυπης κατάστασης, όπου θεωρούν ότι το δημόσιο συμφέρον ταυτίζεται με τις απόψεις του Διοικητικού Συμβουλίου των σωματείων, τα οποία έχουν ιδρύσει τα ιδρύματα», ανέφερε.

Η κυρία Φωτίου, θύμισε ότι πριν λίγο καιρό, αυτοκτόνησε ηλικιωμένος στο Γηροκομείο, ενώ υπογράμισε ακόμη, ότι «Σήμερα, ως υπουργείο, ανταποκρινόμενοι μεταξύ των άλλων στα αιτήματα της νέας διοίκησης του Γηροκομείου, της προσωρινής, υποσχεθήκαμε ότι θα αναλάβουμε τη διατροφή των ηλικιωμένων -δωρεάν προφανώς- και με όρους υγιεινής και, βεβαίως, με νέους όρους σε αυτήν την προσπάθεια».

Επίσης, η κ. Φωτίου τόνισε ότι η νέα προσωρινή διοίκηση, στους ελέγχους που ξεκίνησε για την κατάσταση της περιουσίας του ιδρύματος, ήρθε αντιμέτωπη με δυσάρεστα ευρήματα, «με οικήματα, τα οποία ή είναι ενοικιασμένα σε επώνυμους Έλληνες ή δεν αποφέρουν τίποτα ή είναι άδεια ή είναι επινοικιασμένα ή υπάρχει ένα συγκλονιστικό καθεστώς κακοδιαχείρησης». «Θα ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τη νέα διοίκηση και την εξέλιξη πλέον του Γηροκομείου Αθηνών. Δεν θα συνεχιστεί η κατάσταση όπου ένα Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλεί μία Γενική Συνέλευση 30 κληρονόμων του προηγούμενου καθεστώτος» επεσήμανε με νόημα η κυρία Φωτίου.