ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρουσίαση του βιβλίου της Βιολόγου Β. Μιχοπούλου «Τα φωτεινά μυαλά δεν έχουν πατρίδα»

Το καινοτόμο συγγραφικό εγχείρημά της με τίτλο: «Τα φωτεινά μυαλά δεν έχουν πατρίδα» παρουσιάζει το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 12:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ» στην Πάτρα η δημοσιογράφος και βιολόγος Βάσω Μιχοπούλου.

Παρουσίαση του βιβλίου της Βιολόγου Β. Μιχοπούλου «Τα φωτεινά μυαλά δεν έχουν πατρίδα»

Η συγγραφέας διηγείται σε ένα- μοναδικό στο είδος του βιβλίο- 40 αληθινές ανθρώπινες ιστορίες κορυφαίων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, που διαμόρφωσαν και εξακολουθούν να διαμορφώνουν τις συνθήκες της σύγχρονης επιστημονικής πραγματικότητας παγκοσμίως, να προχωρούν ένα βήμα μπροστά την ανθρωπότητα και να επηρεάζουν τη ζωή μας. Στόχος της είναι ένας: να κάνει τις διεθνώς αναγνωρισμένες αυτές προσωπικότητες, αναγνωρίσιμες στο ευρύ κοινό.

Πώς και γιατί διάλεξαν το συγκεκριμένο δρόμο, τι τους ελκύει στην επιστήμη τους, τι ερευνούν και ποια είναι τα αποτελέσματα των ερευνών τους, τι συναισθήματα βιώνουν μετά από μια ανακάλυψη, τι ώρα τελειώνουν από το πανεπιστήμιο, σε τι σπίτι γυρνάνε; Έχουν ζωή έξω από το εργαστήριο; Είναι ερωτήματα στα οποία απαντούν οι σπουδαίοι πρωταγωνιστές αυτού του βιβλίου κάνοντας τον αναγνώστη κοινωνό της έρευνάς τους.

Οι ίδιοι σε απλή και εκλαϊκευμένη γλώσσα περιγράφουν την επιστημονική τους πορεία, εξηγούν τους στόχους, τη μεθοδολογία και τη σημασία του ερευνητικού τους έργου για την Επιστήμη και την κοινωνία, καθώς και τον αντίκτυπο που αυτό έχει στην καθημερινότητά μας και στη ζωή μας γενικότερα.

Χάρη στο βιβλίο της Βάσως Μιχοπούλου, ο μη ειδικός αναγνώστης μπορεί να «ταξιδέψει» μαζί με τους πρωταγωνιστές σε πολλά επιστημονικά πεδία, να εμπνευστεί από αυτές τις ξεχωριστές ανθρώπινες ιστορίες τους και να τους ακολουθήσει ως πρότυπα σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία, ανερμάτιστη, παρακολουθεί σαστισμένη όλα όσα συμβαίνουν γύρω της και βρίσκεται εγκλωβισμένη στη μετριοκρατία και στην προβολή αναλώσιμων και συνήθως ευτελών ειδώλων.

Το βιβλίο που περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βιογραφικά σημειώματα των επιστημόνων, προλογίζει ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής.

Στην παρουσίαση του βιβλίου στην Πάτρα, εκτός από τη συγγραφέα, θα μιλήσουν ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, ο τ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης, ο καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Χρούσος και ο καθηγητής Χημείας Γιάννης Ματσούκας. Έχει προσκληθεί να παρευρεθεί ο Υπουργός Παιδείας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας καθώς και πρώην Υπουργοί Παιδείας.