ΕΙΔΗΣΕΙΣ

UNICEF: Ο πιο θανατηφόρος ο φετεινός χειμώνας για τα προσφυγόπουλα

Ο φετινός χειμώνας ήταν ο πιο θανατηφόρος για τα παιδιά πρόσφυγες που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν σε ένα ασφαλή προορισμό.

UNICEF: Ο πιο θανατηφόρος ο φετεινός χειμώνας για τα προσφυγόπουλα

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Unicef, τουλάχιστον 190 παιδιά πνίγηκαν μέσα σε τρεις μήνες (από πέρσι τον Νοέμβριο μέχρι φέτος τον Ιανουάριο), με τα περισσότερα να χάνουν τη ζωή τους στην επικίνδυνη διαδρομή μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας.

Ακριβή στοιχεία δεν μπορεί να υπάρξουν, διότι πολλά από τα παιδιά ήταν μόνα τους και έτσι ο θάνατός τους δεν καταγράφηκε ούτε δηλώθηκε στις Αρχές, διευκρινίζει η Ελληνική Εθνική Επιτροπή του διεθνούς οργανισμού σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Συνολικά, όμως, το συγκεκριμένο τρίμηνο καταγράφηκε ο χαμός 1.354 μεταναστών και προσφύγων όλων των ηλικιών στην Μεσόγειο, με τους 1.191 θανάτους να καταγράφονται στη συγκεκριμένη διαδρομή - ένας αριθμός σχεδόν 13 φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της περιόδου 2015-2016.

Επειδή ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει, οι προσεχείς εβδομάδες μπορεί να γίνουν ακόμα πιο επικίνδυνες, επισημαίνει η Unicef.

Η Unicef απευθύνει έκκληση προς τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή τη συνάντηση τους αυτές τις μέρες στη Μάλτα, να λάβουν μέτρα για να προστατεύσουν τα ξεριζωμένα παιδιά.