ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από έναν ανεξάρτητο και αυτονόνομο Οργανισμό Ιατρικής Αξιολόγησης

Την ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει σύντομα Οργανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας και μάλιστα αυτόνομο και ανεξάρτητο, αλλά με την συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας, τόνισαν χθες οι περισσότεροι ομιλητές, στην διάρκεια του 2ου Συνεδρίου HTA για την Αξιολόγηση της Ιατρικής Τεχνολογίας.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από έναν ανεξάρτητο και αυτονόνομο Οργανισμό Ιατρικής Αξιολόγησης

Νωρίς χθες το πρωί, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, υπογράμμισε πως ήδη υπάρχει σχεδιασμός για την δημιουργία Οργανισμού Αξιολόγησης, ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Στο πλαίσιο του Οργανισμού αυτού, όπως σημείωσε, θα είναι δυνατή η αξιολόγηση των φαρμάκων προστιθεμένης αξίας σε σύγκριση με τη βέλτιστη διαθέσιμη εναλλακτική, ενώ θα λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο καινοτομίας και η ανάλυση κόστους-οφέλους σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΕΟΦ κυρία Κατερίνα Αντωνίου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

Ο στόχος της τεχνολογίας υγείας θα πρέπει να είναι η συνεισφορά στην αποκατάσταση στη μακροχρόνια φροντίδα της κάθε νόσου. Η λειτουργία του ΗΤΑ απαιτεί μία διεπιστημονική συνεργασία. Ο Οργανισμός αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας πρέπει να είναι αυτόνομος. Όπως σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνεργάζεται ο ΕΜΑ με την EUnetHTA, έτσι και ο ΕΟΦ θα συνεργαστεί με τον αντίστοιχο Ελληνικό φορέα. Και φυσικά όπως στα περισσότερα όργανα, έτσι και σε αυτό πρέπει να συμμετέχει και η βιομηχανία» ανέφερε η κυρία Αντωνίου, προσθέτοντας, ότι «μας λείπουν ακόμα τα registries, τα οποία οφείλουν να λειτουργούν αυτόνομα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας».

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης υποστήριξε, ότι Υπάρχει προβληματισμός για τους μειωμένους προϋπολογισμούς υγείας και οι προκλήσεις για τη φαρμακοβιομηχανία είναι πολλές λόγω των τελευταίων μέτρων στο χώρο του φαρμάκου.

«Η καινοτομία μπορεί να αποτελέσει λύση στα προβλήματα και ήδη τα επόμενα χρόνια υπάρχουν 7.500 νέα καινοτόμα φάρμακα εκ των οποίων μόνο το 10% θα φτάσουν μέχρι τις εγκριτικές αρχές. Η σχέση κόστους-οφέλους πρέπει να είναι υπέρ του ασθενούς και των συστημάτων υγείας όταν γίνεται με ορθολογικό τρόπο» ανέφερε ο κ. Αποστολίδης, σημειωνοντας ακόμη τα εξής:

«Πρέπει να εφαρμοστούν μοντέλα διαπραγμάτευσης όπως τα manage entry agreements τα οποία συνδέουν την αποζημίωση ενός φαρμάκου με βάση την αποτελεσματικότητά του. Για τα πραγματικά καινοτόμα φάρμακα, όπως για παράδειγμα τα ορφανά φάρμακα, πρέπει να εφαρμοστεί η αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας. Σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά δεδομένα της ΗΔΙΚΑ και άλλων φορέων, μπορεί να δημιουργηθεί μια αξιόπιστη αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας».

«Το ΗΤΑ θα πρέπει να το συντονίζει μία ανεξάρτητη αρχή θα πρέπει να εξετάσει τα επιστημονικά δεδομένα και όχι τα οικονομικά και να λειτουργήσει με ασθενο-κεντρικό χαρακτήρα» κατέληξε τέλος ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Ο Ειδικός Καρδιολόγος-Υπερτασιολόγος, Ιατρικός Συντονιστής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ηλεκτρονικής Υγείας (eHealth) Πάνος Σταφυλάς, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

Ένας γιατρός δεν είναι οικονομολόγος για να αξιολογεί τα οικονομικά δεδομένα στην αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας. Δεν λαμβάνουμε υπόψη τις προτιμήσεις των ασθενών και δεν υπάρχει συνεργασία των εμπλεκόμενων μερών. Κάποιες χώρες -με μειωμένους πόρους στην υγεία- δεν επενδύουν στο ΗΤΑ γιατί το βλέπουν σαν κόστος, ενώ το όφελος θα το δουν μετά από αρκετά χρόνια. Στην Ελλάδα ένας μέσος ασθενής που δεν νοσηλεύεται, ήδη κοστίζει στον ΕΟΠΥΥ 3.000 ευρώ ετησίως.

«Ο πληθυσμός γηράσκει αλλά παραμένει ενεργός. Σε ένα ευρωπαικό project που ονομάζεται «Beyond Silos» ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών φτάνει τα 81 έτη. Επίσης τα συστήματα υγείας λειτουργούν διαφορετικά από χώρα σε χώρα» ανέφερε ο κ. Σταφυλάς, προσθέτοντας:

Οι υγειονομικές περιφέρειες στην Ευρώπη κινούνται σε αξιολόγηση με βάθος πενταετίας. Θα πρέπει λοιπόν να λάβουμε υπόψη μας τα μητρώα ασθενών (registries), καθώς και δεδομένα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της κάθε χώρας.

«Μέσα στα επόμενα χρόνια θα πρέπει τα συστήματα υγείας να λειτουργούν με εθνική στρατηγική, χωρίς επικαλύψεις έτσι ώστε να γίνεται μια δυναμική και όχι στατική αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας» τόνισε ο ομιλητής.

Η τοποθέτηση του ΕΟΠΥΥ

Ο Προϊστάμενος Τμήματος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού & Προγραμματισμού Αναπτυξιακών Έργων, Δ/νση Στρατηγικού Σχεδιασμού ΕΟΠΥΥ κ. Σπύρος Γούλας, επεσήμανε στην ομιλία του:

«Ο ΕΟΠΥΥ είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της αποζημίωσης. Υπάρχουν πολλά γνωμοδοτικά όργανα , που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ. Το ΗΤΑ πρέπει να είναι η γέφυρα μεταξύ των πολιτικών σποφάσεων και της έρευνας. Ο ΕΟΠΥΥ ακόμη, συμμετέχει στο Joint Action 3 της EUnetHTA, με απώτερο να αποκτηθούν γνώσεις, έτσι ώστε να τις μεταλαμπαδεύσουμε και να τις εφαρμόσουμε και στη χώρα μας».

Ο Πρόεδρος PhRMA Innovation Forum Jim Sage, ανάφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του:

«Η αξία της καινοτομίας μπορεί να αξιολογηθεί από το ΗΤΑ. Με τη βοήθεια της καινοτομίας έχει αυξηθεί ο μέσος όρος ζωής και. Έχουν μειωθεί τα ποσοστά αναπηρίας και έχει αυξηθεί η ποιότητα ζωής. Όταν για παράδειγμα επενδύεται 1 δολάριο στα εμβόλια, το κέρδος για τη δημόσια υγεία φτάνει τα 10 δολάρια.

«Το ΗΤΑ πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα από την Κυβέρνηση, την Επιτροπή Αποζημίωσης, τις επιστημονικές εταιρείες, ακόμα και από τους συλλόγους ασθενών, έτσι ώστε οι αποφάσεις να είναι διαφανείς και αντικειμενικές» είπε ο κ. Sage.

Ο Επίκουρος Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου «Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας» του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Αθαν. Βοζίκης, ανέφερε στην ομιλία του:

«Δεν κάναμε καμία συμφωνία στο φάρμακο. Ο πρώτιστος στόχος μας ήταν να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια ενός θεσμού όπως η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Η πραγματική διαπραγμάτευση δεν είναι με τον ΕΟΠΥΥ, όπως νομίζει ο κόσμος, αλλά με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.

«Παρ’ όλα αυτά πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο της Επιτροπής, η οποία σήμερα είναι απογυμνωμένη από σύγχρονα εργαλεία και από την απαραίτητη νομική κάλυψη. Η Επιτροπή πρέπει να είναι τεχνοκρατική και όχι πολιτική και δεν πρέπει να δίνει λόγο σε κανένα πολιτικό όργανο» τόνισε ο κ. Βοζίκης.

Τέλος, η Market Access & External Relations Director, Abbvie Pharmaceuticals S.A. κυρία Άντζελα Βερναδάκη υποσγράμμισε:

«Είμαστε η τελευταία χώρα στο χρόνο κυκλοφορίας ενός νέου φαρμάκου. Η αποδοτικότητα είναι διαφορετική έννοια από την αποτελεσματικότητα. Στη Γαλλία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Σουηδία λαμβάνουν υπόψη τους την πραγματική καινοτομία που κομίζει ένα νέο φάρμακο, όπως και τα managed entry agreements που διασφαλίζουν την αποζημίωση μόνο των αποδοτικών θεραπειών. Οι μεταρρυθμίσεις στο φάρμακο αρκούνται στη μείωση των τιμών των φαρμάκων και όχι στη μείωση του όγκου, με ελέγχους στη συνταγογράφηση.

«Το ΗΤΑ θα πρέπει να λειτουργήσει συνδυαστικά με τα managed entry agreements. Η Ελληνική φαρμακευτική πολιτική είναι ένα συνονθύλευμα πολλών εισπρακτικών και οριζόντιων μέτρων όπως rebates, claw-backs, μειώσεις τιμών, λίστα αποζημίωσης και Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Το ΗΤΑ θα πρέπει να λειτουργήσει σε σωστές βάσεις για να είναι αποδοτικό» τόνισε η κυρία Βερναδάκη.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός: Νέο κοινωνικό Συμβόλαιο & Αξιολόγηση Ιατρικής Τεχνολογίας, αντίβαρο στην υγειονομική φτώχεια