ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Alzheimer Hellas: Δωρεάν υπηρεσίες σε 410.000 ανθρώπους

Περισσότερα από 400 χιλιάδες άτομα που πάσχουν από άνοια καθώς και μέλη των οικογενειών τους επωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν από το Κέντρο Ημέρας της Μονάδας Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer «Αγία Ελένη» στα 10 χρόνια της λειτουργίας της. Πρόκειται για την πρώτη Μονάδα Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer, η οποία δημιουργήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα από την Alzheimer Hellas το 2007, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Υγεία-Πρόνοια 2000-2006».

Alzheimer Hellas: Δωρεάν υπηρεσίες σε 410.000 ανθρώπους

Στη Μονάδα παρέχονται δωρεάν ολοκληρωμένες υπηρεσίες σχετικά με τη διαχείριση της νόσου. Οι υπηρεσίες αυτές αφορούν τη διάγνωση, τη φαρμακευτική αντιμετώπιση, τα θεραπευτικά προγράμματα για τη νοητική ενδυνάμωση και τη συναισθηματική υποστήριξη των ασθενών. Επίσης, παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης των οικογενειών, καθώς και κατ’ oίκον φροντίδα για τους ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια της νόσου. Η Μονάδα λειτουργεί από τις 7.30 το πρωί και 3.30 μετά το μεσημέρι (Δευτέρα-Παρασκευή) και διαθέτει: Κέντρο Ημέρας Ασθενών με Άνοια, Κέντρο Φροντίδας Περιθαλπόντων και Υποστήριξη της Οικογένειας, Υποστήριξη και Νοσηλεία κατ’ οίκον.

«Tο Κέντρο Ημέρας δέχεται καθημερινά από 300 έως 400 επισκέψεις. Το 2007 που τέθηκε σε λειτουργία δέχτηκε 16.500 επισκέψεις, ενώ το 2016 ο αριθμός των επισκέψεων έφτασε στις 66.000. Οι επισκέψεις που δέχτηκε συνολικά στα δέκα χρόνια της λειτουργίας του ανέρχονται περίπου στις 410.000. Από το 2007 έως σήμερα φαίνεται ότι ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες της Alzheimer Hellas έχει τετραπλασιαστεί» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος της Alzheimer Hellas, Μάγδα Τσολάκη.

Παράλληλα η κ. Τσολάκη επισήμανε ότι το έμπειρο προσωπικό της Μονάδας λαμβάνει συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση ώστε να ακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις για τη διαχείριση της νόσου και εν συνεχεία γίνονται οι ίδιοι εκπαιδευτές άλλων επαγγελματιών υγείας, φοιτητών και ατόμων που θέλουν να ενημερωθούν σχετικά με την άνοια. Στο πλαίσιο αυτό, το 2016 εκπαιδεύτηκαν συνολικά 140 φοιτητές από διάφορες δημόσιες και ιδιωτικές σχολές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 10 χρόνια λειτουργίας της Μονάδας, η Alzheimer Hellas κατάφερε να αποσπάσει τρία βραβεία, τα δύο εκ των οποίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, το 2014 έγινε βράβευση από την Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer για την καινοτόμο δράση που είχαν οι ψυχολόγοι Κωνσταντίνα Καραγκιόζη, Ευδοκία Νικολαΐδου και Πετρίνα Μαργαριτίδου με το βιωματικό εργαστήριο σε εγγόνια ασθενών με άνοια.

Το 2016 η Alzheimer Disease International βράβευσε τη Βασιλική Τερκενλή –συμμετέχουσα σε προγράμματα για τους περιθάλποντες– ως την καλύτερη περιθάλπουσα του κόσμου. Το 2017 η Alzheimer Hellas βραβεύθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Τμήμα Πρακτικής Άσκησης ως ένας από τους καλύτερους συνεργαζόμενους φορείς υποδοχής για πρακτική άσκηση.