ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα «εργαλεία» τηλεκπαίδευσης για την αντιμετώπιση του ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού

Νέα «εργαλεία» για την αντιμετώπιση του ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού θέτει στην υπηρεσία παιδιών και εκπαιδευτικών το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ), το οποίο ήδη εδώ και έναν χρόνο «τρέχει» με επιτυχία την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.livewithoutbullying.com, μέσα από την οποία παιδιά από 10-18 ετών, γονείς και εκπαιδευτικοί, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και πληροφόρησης προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Νέα «εργαλεία» τηλεκπαίδευσης για την αντιμετώπιση του ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού

Στην πλατφόρμα έρχεται να προστεθεί και μια νέα δράση του ΚΜΟΠ, η οποία αφορά την τηλεκπαίδευση και συγκεκριμένα δύο νέα προγράμματα: ένα για μαθητές («Μαθαίνω να Ζω Χωρίς Εκφοβισμό») και ένα για εκπαιδευτικούς, όπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του ΚΜΟΠ, Αντωνία Τορρένς, με αφορμή χθεσινή εκδήλωση του Κέντρου στη Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά στις τηλεκπαιδεύσεις, η κ. Τορρένς εξήγησε ότι «η μία απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας Α' και Β' Γυμνασίου, είναι δίωρη και αναφέρεται στο πώς μπορούν καλύτερα να εξοπλιστούν με τις ικανότητες εκείνες που θα τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τον εκφοβισμό και επίσης να μάθουν να γίνονται διεκδικητικά με ένα σωστό τρόπο, δηλαδή, χωρίς να είναι επιθετικά ή παθητικά».

Η άλλη προορίζεται για «εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (τετράωρης διάρκειας) και τους βοηθά αφενός να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο του εκφοβισμού και τους βασικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να φροντίζουμε κυρίως για την πρόληψή του και αφετέρου να αποκτήσουν επικοινωνιακές δεξιότητες τέτοιες και μια μεθοδολογία συγκεκριμένη, που να βοηθήσει τα παιδιά που απειλούνται ή υφίστανται εκφοβισμό να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα κάνοντας μια εσωτερική διεργασία, δηλαδή χωρίς τη χρήση ποινών και πειθαρχικών μεθόδων».

Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλα τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή επισκεπτόμενοι την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κέντρου (υπάρχει ειδικός, διακριτός χώρος για τις τηλεκπαιδεύσεις). «Όταν συμπληρωθεί ένας αριθμός 15-20 εκπαιδευτικών μπορούμε να ξεκινήσουμε και να τους βάλουμε στη λίστα αναμονής, που έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται για τα σχολεία» σημειώνει η κ. Τορρένς και εξηγεί πως όλα παρέχονται δωρεάν, ενώ τόσο για την πλατφόρμα όσο και για τις εκπαιδεύσεις υπάρχει σχετική άδεια από το υπουργείο Παιδείας. Η εκπαίδευση θα ξεκινήσει την τρέχουσα εβδομάδα σε εκπαιδευτικούς των Ιωαννίνων.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό»

Η ιδέα για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.livewithoutbullying.com «γεννήθηκε» το 2015 από το ΚΜΟΠ στo πλαίσιo αναζήτησης σύγχρονων τρόπων παροχής άμεσης βοήθειας σε παιδιά που αντιμετώπιζαν προβλήματα εκφοβισμού. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, παιδιά και ενήλικες έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν βοήθεια, να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις διατηρώντας την ανωνυμία τους.

Εδώ και έναν χρόνο, η πλατφόρμα λειτουργεί από το ΚΜΟΠ σε συνεργασία με τη Β' Παιδιατρική Κλινική Αθηνών και τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού. Η καινοτομία του προγράμματος, σύμφωνα με την κ. Τορρένς, είναι ότι «για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρησιμοποιείται μια διαδικτυακή πλατφόρμα για την αντιμετώπιση του σχολικού και του διαδικτυακού εκφοβισμού ως εξής: κάθε απόγευμα, παιδιά ηλικίας 10 έως 18 ετών μπορούν ανώνυμα και δωρεάν να μιλήσουν με online chat σε έναν ειδικά εκπαιδευμένο σύμβουλο-ψυχολόγο και να πάρουν συμβουλευτική και στήριξη για θέματα που απασχολούν τα ίδια είτε τους φίλους τους για τον εκφοβισμό».

Από την άλλη πλευρά, μέσω της πλατφόρμας οι ενήλικες μπορούν και μεταξύ τους να συνομιλήσουν για αντίστοιχα θέματα που απασχολούν τις οικογένειες, είτε να ζητήσουν γραπτή συμβουλευτική και στήριξη από τους συμβούλους-ψυχολόγους του ΚΜΟΠ, οι οποίοι και προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

Τα περισσότερα περιστατικά που φθάνουν στο ΚΜΟΠ μέσω αυτής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αφορούν σχολικό εκφοβισμό και κοινωνική περιθωριοποίηση. Δηλαδή μία ομάδα παιδιών περιθωριοποιεί ένα άλλο παιδί στο σχολείο με διαφόρους τρόπους, το απομονώνει, εξηγεί η κ. Τορρένς, επισημαίνοντας πως –μέχρι στιγμής– η πλατφόρμα κινείται πολύ καλά «και είναι πολύ θετικό το ότι υπάρχουν περισσότερες από δύο επισκέψεις από ορισμένα παιδιά, γεγονός που σημαίνει ότι πλέον έχει αποκτηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τον σύμβουλο-ψυχολόγο». Υπάρχουν, επίσης, περιστατικά που οφείλονται σε ταξικές διαφορές και σε εθνικές μειονότητες.

Μπορεί να είναι νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τον ενδοσχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό μέσω της πλατφόρμας, καθώς έχει συμπληρώσει μόλις έναν χρόνο λειτουργίας, αλλά, όπως λέει η κ. Τορρένς, «σύμφωνα με έρευνες της Μονάδας Εφηβικής Υγείας και του υπουργείου Παιδείας, θεωρείται ότι ένα στα τρία παιδιά σχολικής ηλικίας έχουν δεχθεί μια μορφή εκφοβισμού».

Απώτερος στόχος της όλης δράσης είναι η δημιουργία μιας διαδικτυακής κοινότητας στην οποία όλα τα μέλη θα μπορούν με σεβασμό και κατανόηση να μοιράζονται τις εμπειρίες και τις απόψεις τους γύρω από τον εκφοβισμό και να προσφέρουν απλόχερα την υποστήριξή τους.

Εκτός από αυτούς τους χώρους, που έχουν ήδη μεγάλη λειτουργία καθώς, όπως εξηγεί η πρόεδρος του ΚΜΟΠ, «και το ανώνυμο και το online βοηθάει πάρα πολύ», υπάρχουν και οι βιβλιοθήκες, οι οποίες έχουν χρήσιμο υλικό τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.

Ιδιαίτερα, δε, η βιβλιοθήκη που προορίζεται για παιδιά και εκπαιδευτικούς δεν περιέχει μόνο υλικό για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού, αλλά υλικό για μια μεγάλη θεματική γκάμα που άπτεται της σωματικής και ψυχικής υγείας του παιδιού και του εφήβου. Και αυτή η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν.

Διαβάστε επίσης:

Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού: Το προφίλ του θύτη & του θύματος