ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μηνιγγίτιδα Β: Και νέο κρούσμα στην Πάρο - Ούτε ανακοίνωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Ένα ακόμη νέο κρούσμα βακτηριακής μηνιγγίτιδας ενέσκυψε σε μαθητή της Πάρου αυτή την φορά, ωστόσο όπως έγραψε πριν μερικές ημέρες το onMed, η Επιτροπή Εμβολιασμών, συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα σχετικά με την ένταξη του εμβολίου κατά της Μηνιγγίτιδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα.

Μηνιγγίτιδα Β: Και νέο κρούσμα στην Πάρο - Ούτε ανακοίνωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Να θυμίσουμε, πως το νέο περιστατικό είναι το 6ο από την αρχή του χρόνου, γεγονός που θα πρέπει να κρατά τους γιατρούς αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε εγρήγορση. Καίτοι οι Παιδίατροι (και κυρίως οι Ελευθεροεπαγγελματίες της Αττικής) προτρέπουν τα μέλη της Επιτροπής να εντάξουν το εμβόλιο στο Εθνικό Πρόγραμμα, τόσο τα ίδια τα μέλη, όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τονίζουν πως τα κρούσματα δεν είναι πολλά και επομένως δεν υπάρχει λόγος ένταξης του εμβολίου στο Πρόγραμμα. Υποστηρίζουν δε, πως η Ελλάδα έχει σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα και το εν λόγω εμβόλιο είναι αρκετά ακριβό (κοστίζει 105 ευρώ και απαιτούνται 4 δόσεις).

Είναι χαρακτηριστικό επίσης, ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει εκδώσει ακόμη σχετική ανακοίνωση ως προς τα περιστατικά, και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει, διότι θα έπρεπε να το έχει πράξει, ως βασικός φορέας δημόσιας υγείας.

Ας δούμε τι αναφέρει ωστόσο το ΚΕΕΛΠΝΟ, αναφορικά με τους τρόπους μετάδοσης και όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη μηνιγγίτιδα.

Μηνιγγίτιδα (Βακτηριακή ή Ιογενής)

Η μηνιγγίτιδα διακρίνεται σε οξεία βακτηριακή μηνιγγίτιδα και άσηπτη μηνιγγίτιδα. Στην οξεία βακτηριακή μηνιγγίτιδα το παθογόνο αίτιο είναι συνήθως κάποιο βακτήριο όπως μηνιγγιτιδόκοκκος, πνευμονιόκοκκος, αιμόφιλος που μπορεί να απομονωθεί με κοινές καλλιέργειες.

Με τον όρο άσηπτη μηνιγγίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή των μηνίγγων που οφείλεται σε αίτια τα οποία δεν διαπιστώνονται με τις συνηθισμένες εξετάσεις όπως η Gram χρώση και η καλλιέργεια του ΕΝΥ στο οποίο συνήθως υπάρχει λεμφοκυτταρική πλειοκύττωση. Τα αίτια της άσηπτης μηνιγγίτιδας είναι συνήθως λοιμώδους αιτιολογίας, στη συντριπτική πλειοψηφία οφείλεται σε ιούς και κατά πολύ λιγότερο σε βακτήρια όπως το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και σε μύκητες (Cryptococcus neoformans).

Βακτηριακή μηνιγγίτιδα

O μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά.

Στους ενήλικες επικρατεί ο πνευμονιόκοκκος ακολουθούμενος από τον μηνιγγιτιδόκοκκο και έπεται η λιστέρια που εμφανίζει ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα στη νεογνική περίοδο και στους άνω των 50 ετών. Τα λιγότερο συχνά βακτηριακά αίτια όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Β, τα εντεροβακτηριοειδή και η λιστέρια προκαλούν νόσο σε ευαίσθητους πληθυσμούς όπως νεογνά και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς.

Διαβάστε ακόμη:

Μηνιγγίτιδα Β': Ερώτηση Κ. Μάρκου για την ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα

Μηνιγγίτιδα Β: Τα ηθικά και πραγματικά διλήμματα της ένταξης του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα