ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΣΑ: Παράταση μέχρι τέλος Απριλίου για την εγγραφή γιατρών στον κώδικα υγείας & ασφάλειας

Επιστολή, με θέμα την Παράταση μέχρι τέλος Απριλίου προθεσμίας υποβολής αίτησης για την εγγραφή ιατρών στον Ειδικό Κατάλογο ιατρών του άρθρου 16 παρ. 2 του «Κώδικα Νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων», απέστειλε ο ΙΣΑ, προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ευτυχία Αχτσιόγλου.

ΙΣΑ: Παράταση μέχρι τέλος Απριλίου για την εγγραφή γιατρών στον κώδικα υγείας & ασφάλειας

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με την Υπουργική Απόφαση με αριθμό 1592/58, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 157/25/1/2017, ορίστηκε προθεσμία τριάντα ημερολογιακών ημερών για την υποβολή αίτησης για την εγγραφή ιατρών στον Ειδικό Κατάλογο ιατρών του άρθρου 16 παρ. 2 του «Κώδικα Νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων – Κ.Ν.Υ.Α.Ε.».

Επειδή, η ως άνω Υπουργική Απόφαση που όριζε την προθεσμία των 30 ημερών δημοσιεύθηκε σε μία περίοδο, που στο ιατρικό σώμα επικρατούσε βαθύτατη ανησυχία και ανασφάλεια για τις σημαντικότατες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών του προς το νέο ταμείο (ΕΦΚΑ), θέμα το οποίο μονοπωλούσε το ενδιαφέρον και την διαδικτυακή αναζήτηση των ιατρών, με αποτέλεσμα να διαφύγει της προσοχής τους η δημοσίευση του νέου νόμου για την ειδικό κατάλογο ιατρών του Κ.Ν.Υ.Α.Ε.

Επειδή η ταχθείσα μόλις τριάντα ημερών προθεσμία (ημερομηνία δημοσίευσης της Υ.Α. σε ΦΕΚ 25-1-2017), η οποία τέθηκε για την υποβολή των αιτήσεων από μέρους των ιατρών, προκειμένου να ενταχθούν στον ειδικό κατάλογο, δεν ήταν επαρκής για την ασφαλή ενημέρωση και κινητοποίηση των ενδιαφερομένων, με αποτέλεσμα να μην προστρέξουν εγκαίρως για την υποβολή της προβλεπόμενης αίτησης.

Επειδή, ικανός αριθμός ιατρών έχει προσέλθει μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας στα γραφεία του ΙΣΑ, προκειμένου να δηλώσουν την επιθυμία τους να ενταχθούν στον Ειδικό Κατάλογο Ιατρών του Κ.Ν.Υ.Α.Ε. και να διαμαρτυρηθούν για το σύντομο της προθεσμίας.

Για τους λόγους αυτούς κυρία Υπουργέ, ζητάμε άμεσα να εξεταστεί το θέμα της παράτασης/ανανέωσης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την εγγραφή ιατρών στον Ειδικό Κατάλογο Ιατρών του Κ.Ν.Υ.Α.Ε. Συγκεκριμένα, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε για τη νομοθετική πρόβλεψη νέας προθεσμίας έως και το τέλος του μηνός Απριλίου. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων ιατρών, γεγονός στο οποίο δεσμευόμαστε και εμείς να συμβάλλουμε, προκειμένου να μην χάσουν τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος τους για την υποβολή αίτησης εγγραφής στον Ειδικό Κατάλογο. Ιδιαίτερα δε επισημαίνουμε ότι, το σχετικό δικαίωμα αποτελεί για πολλούς παλαιούς ιατρούς, που μέχρι σήμερα ασκούσαν καθήκοντα ιατρού της εργασίας, μοναδική λύση για την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος τους εν μέσω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση θα είναι όχι αδικαιολόγητη, αλλά και άδικη για τους εν λόγω συναδέλφους».