ΕΙΔΗΣΕΙΣ

1 στους 10 Έλληνες είναι διαβητικός - Ξεκινά το 15ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο

Είναι πραγματικά υποτιμημένη η νόσος του σακχαρώδη διαβήτη στην χώρα μας, καθώς την ώρα που 1 στους 10 Έλληνες είναι διαβητικός και το γνωρίζει, στοιχεία δείχνουν ότι συχνά σφυρίζουμε αδιάφορα και αγνοούμε το ίδιο μας το πρόβλημα. Εκτιμάται ότι 300.000 με 500.000 'Ελληνες έχουν σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνωρίζουν.

1 στους 10 Έλληνες είναι διαβητικός - Ξεκινά το 15ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις στατιστικές προσεγγίσεις των τελευταίων χρόνων, αλλά και από τα στοιχεία της Εθνικής Μελέτης Νοσηρότητας (Ε.ΜΕ.ΝΟ ) και αναμένεται να ανακοινωθούν στο 15ο Πανελλήνιο Διαβητολογικό Συνέδριο, που ξεκινάει από σήμερα 15 Μαρτίου, και θα διαρκέσει έως τις 18 Μαρτίου.

Η Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας, έγινε σε τυχαίο δείγμα του πληθυσμού των ενηλίκων που ζουν στην Ελλάδα. Από τα συνολικά 5.967 άτομα που συμμετείχαν, στα 5.843 άτομα (ποσοστό 97,7%) ήταν γνωστό αν είχαν ή όχι διαγνωσμένο διαβήτη. Οι 660 δήλωσαν ότι είχαν διαγνωσμένο διαβήτη, με το 82,3% αυτών να βρίσκεται υπό θεραπεία για τον διαβήτη την τελευταία εβδομάδα.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις για 504 από το σύνολο των 660 ατόμων που ανέφεραν ότι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη, δείχνουν ότι το 26,7% έχουν γλυκοζυλιωμένη ≥ 7,1%, δηλαδή θεωρούνται αρρύθμιστοι. Εξαιρώντας τα άτομα που είχαν διαγνωσμένο διαβήτη, βρέθηκαν 63 άτομα με ενδείξεις για αδιάγνωστο διαβήτη.

Με βάση τα στοιχεία αυτά ο συνολικός επιπολασμός του διαβήτη στον ενήλικο πληθυσμό, εκτιμάται στο 10% του ενήλικου πληθυσμού.

Τα μέχρι σήμερα επιδημιολογικά στοιχεία για τον σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα, προσδιόριζαν τους διαβητικούς στο 8%-9% του πληθυσμού (800-900 χιλιάδες), ενώ υπάρχει ένα ποσοστό 3%-4% του πληθυσμού που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, είναι ότι ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, και ότι ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης, ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες νέους και παιδιά.

Μία διάσταση σημαντική επίσης που επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι ότι ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο, πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή - αλλά και ότι οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου, με τον κίνδυνο που έχουν για έμφραγμα, άνθρωποι που είναι κατά 15 χρόνια μεγαλύτεροι τους. Με δύο λόγια, ο διαβήτης δηλαδή γερνάει πρόωρα την καρδιά.

Όπως ανακοινώθηκε χθες σε συνέντευξη τύπου, μερικές από τις σημαντικές εργασίες του Συνεδρίου που περιλαμβάνουν, επιστημονικά και μη θέματα και θα τεθούν στο συνέδριο είναι οι εξής:

- Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας Ε.ΜΕ.ΝΟ
- Αναθεωρημένες Κατευθυντήριες Οδηγίες ΕΔΕ, νέα φάρμακα, έννοιες καρδιαγγειακής ασφάλειας και οφέλους, καινούργια κεφάλαια

- Ξένοι Ομιλητές:

α) Αρεταίειος διάλεξη: που αφορά τη νευροπάθεια ΑΝΣ στην οποία συμμετέχει ο Καθηγητής Kempler

β) Νέος αλγόριθμος μεταβολικής χειρουργικής, στην οποία η ΕΔΕ έχει δώσει ήδη την έγκρισή της μαζί με άλλες επιστημονικές εταιρείες, Καθηγητής Rubino

γ) Πρόοδος που έχει επιτευχθεί για το τεχνητό πάγκρεας, Καθηγήτρια Nimri

- Αδελφοποίηση με Εταιρεία Διαβητολογίας Κύπρου: κοινοί στόχοι προαγωγής γνώσης και συνεργασίας για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, καλύτερη αντιμετώπιση και ενημέρωση κοινής γνώμης

- Συνέχιση της πολύ σημαντικής συνεργασίας με τους ασθενείς, και πιο συγκεκριμένα με την Ελληνική Ομοσπονδία για το Διαβήτη (ΕΛ.Ο.ΔΙ) και Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ), με προσφωνήσεις στην τελετή έναρξης

- 130 γραπτές εργασίες συνολικά, από τις οποίες θα παρουσιαστούν περισσότερες από τις 120.

- Ποιητικός Διαγωνισμός
Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία προκηρύξε στο πλαίσιο του Συνεδρίου Ποιητικό Διαγωνισμό με θέμα το Σακχαρώδη Διαβήτη. Το βραβείο για το καλύτερο ποίημα θα απονεμηθεί κατά την διάρκεια του Πανελληνίου Συνέδριου.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλαο Παπάνα, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας «Όλες οι διαχρονικές επιστηµονικές αξίες, ήτοι γνώση, εμπειρία, έρευνα τις οποίες υπηρετεί µε συνέπεια η ΕΔΕ από την ίδρυσή της, την κατατάσσουν (ιστορικά πλέον) σε σημαντικότατο θεσµικό παράγοντα της ιατρικής κοινότητας, και ειδικότερα της διαβητολογίας στη χώρα µας τα τελευταία 42 χρόνια».