ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θέλετε το τέλειο σώμα και γρήγορα για το καλοκαίρι; Επιλέξτε την διαλειμματική προπόνηση

Το καλοκαίρι έρχεται σε πολύ λίγους μήνες, για να μην πούμε ότι έφθασε. Πολλοί από εμάς θέλουμε να ξεφορτωθούμε κάποια περιττά κιλά και να δημιουργήσουμε ένα αθλητικό σωματότυπο. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για την επίτευξη του στόχου μας, σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι ο συνδυασμός της μείωσης της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων και της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας.

Θέλετε το τέλειο σώμα και γρήγορα για το καλοκαίρι; Επιλέξτε την διαλειμματική προπόνηση

Η μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων χρειάζεται προσοχή. Συγκεκριμένα,πρέπει να γίνεται με σωστά ημερήσια γεύματα και με σωστούς συνδυασμούς τροφίμων. Έτσι, ο οργανισμός μας θα παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και παράλληλα θα έχουμε και την απώλεια βάρους που επιθυμούμε.

Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα απαιτεί διαλειμματικές προπονήσεις. Η διαλειμματική μέθοδος προπόνησης και τα ευεργετικά αποτελέσματά της είναι γνωστά από την δεκαετία του ‘60. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά της είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε αρχάριους όσο και σε προχωρημένους αθλητές.

Η προπόνηση αυτή συνδυάζει ασκήσεις με εναλλασσόμενα διαστήματα υψηλής και χαμηλής έντασης καθώς και διαστήματα ανάπαυσης. Μπορεί να εφαρμοστεί στο τρέξιμο, στο ποδήλατο, στα βάρη. Ένας λοιπόν αρχάριος που θέλει να εφαρμόσει αυτού του είδους την προπόνηση στο τρέξιμο, λειτουργεί ως εξής: ένα λεπτό τρέξιμο, δύο λεπτά περπάτημα εναλλάξ για 15 λεπτά.

Τα αποτελέσματα των διαλειμματικών προπονήσεων, όπως δείχνουν έρευνες, είναι πολλά.

Αρχικά, βελτιώνει την αντοχή και τη φυσική κατάσταση, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, μειώνει τη χοληστερίνη. Παράλληλα, αυξάνει τη μυϊκή μάζα και μυϊκή δύναμη, μεγιστοποιεί την καύση θερμίδων και λίπους άμεση απώλεια βάρους), ενώ συνδυάζεται άψογα με προπόνηση αντιστάσεων.

Αποτελεί ιδανική μορφή άσκησης για άτομα που έχουν μια περίοδο αποχής από την γυμναστική και θέλουν να επανέλθουν. Επιπλέον, οι προπονήσεις είναι σύντομες σε διάρκεια αλλά έχει αυξημένα αποτελέσματα σε σύγκριση με άλλες μεθόδους πιο χρονοβόρες.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθούν τα συμπεράσματά από έρευνες σε πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης. Οι ειδικοί που εφάρμοσαν αυτήν την μέθοδο προπόνησης για 15΄ σε άτομα 70 κιλών διαπιστώσαν την αποτελεσματικότητά της. Παρατήρησαν λοιπόν, ότι τα άτομα αυτά μέσα σε 15΄ κατανάλωσαν 160 θερμίδες και επίσης πως ο βασικός μεταβολισμός αυξήθηκε από 5% -15% για τις επόμενες 24 ώρες.

Το καλοκαίρι πλησιάζει και είναι μια καλή αφορμή για βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης και της εμφάνισης. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε συνδυάζοντας προσεκτική διατροφή και διαλειμματικές προπονήσεις.

Προσοχή Διαλειμματική προπόνηση δεν συνιστάται για άτομα που έχουν:

- Υψηλή πίεση αίματος
- Μυοσκελετικούς τραυματισμούς
- Καρδιολογικά προβλήματα
- Αναπνευστικά προβλήματα

Κωνσταντίνος Γιουβάνης - Personal Trainer Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Η παχυσαρκία παράγοντας κινδύνου για 11 μορφές καρκίνου



Υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος: Πόσο μειώνει τις πιθανότητες τεκνοποίησης



Γυμναστική: Πόσο πρέπει να διαρκεί για να έχει επίδραση στο αδυνάτισμα

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος πειρασμός για όσους πασχίζουν να αδυνατίσουν