ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παπαδημούλης: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από επενδύσεις στην υγεία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αποφασίσει να θέσει ψηλά την υγεία στην ευρωπαϊκή ατζέντα και υπό αυτή την έννοια θα πιέσει για σεβασμό στον άνθρωπο και για τη μη περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων, τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, σε μήνυμά του στο συνεδριο του Health Daily «The Future of Healthcare in Greece» Health on a wire - Balancing priorities, που πραγματοποιείται την Τετάρτη στο ξενοδοχείο Intercontinental.

Παπαδημούλης: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από επενδύσεις στην υγεία

«Η Ελλάδα ανήκει στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο άσκησης πολιτικής με στόχο την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Λύση αποτελούν οι επενδύσεις στην υγεία και ειδικότερα οι δημόσιες επενδύσεις. Η Κυβέρνηση προσπαθεί γι’ αυτό μέσα σε δύσκολες συνθήκες» τόνισε ο κ. Παπαδημούλης.

Και συνέχισε στο μηνυμά του:

«Οι πολιτικές ηγεσίας που κυβέρνησαν τον τόπο άφησαν την υγεία έρμαιο σπατάλης και κακοδιοίκησης. Οι πολιτικές λιτότητας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και ευρωπαϊκά, οδήγησαν σε στρεβλή σχέση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας. Η δαπάνη υγείας αυξήθηκε κατά μέσο όρο περισσότερο από 20% για νοσοκομειακή περίθαλψη τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα το ποσοστό του ανασφάλιστου πληθυσμού στην Ευρώπη διογκώνεται, με την Ελλάδα να κατέχει τα πρωτεία».

Η γήρανση των πληθυσμών στην ΕΕ επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς υγείας των κρατών μελών, υπογράμμισε στην συνέχεια και πρόσθεσε: Το 80% του πληθυσμού άνω των 60 ετών πάσχουν από χρόνιες παθήσεις με το ετήσιο κόστος αντιμετώπισής τους να αγγίζει τα 700 δις ευρώ.

Το 10% των πολιτών σε ηλικία εργασίας, εγκαταλείπει την εργασία για λόγους υγείας. Το 27% των Ευρωπαίων ασθενών καταφεύγει στα επείγοντα, λόγω έλλειψης δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ευρώπη.