ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΣΚΕ: Επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία το σ/ν για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Την κατάργηση της ελεύθερης επιλογής ιατρού φέρνει το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αναρτήθηκε πρόσφατα για διαβούλευση, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), η οποία προειδοποιεί για την επικινδυνότητά του και ζητά την άμεση απόσυρσή του και συζήτηση από μηδενική βάση.

ΠΟΣΚΕ: Επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία το σ/ν για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, το σχέδιο νόμου τοποθετεί στο επίκεντρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) τον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα παραπέμπει τους ασθενείς στον ειδικό γιατρό, έχοντας στην ευθύνη του 2000 ασθενείς και ασκώντας όλες σχεδόν τις ειδικότητες, ανεξαρτήτως εκπαίδευσης σε αυτές. Χωρίς να παραλείπει να τονίσει τη χρησιμότητα και αναγκαιότητα του οικογενειακού γιατρού, η ΠΟΣΚΕ επισημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό παραγκωνίζεται ο ειδικός ιατρός και η άμεση πρόσβαση του σε αυτόν, με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί για την υγεία των πολιτών η καθυστέρηση αντιμετώπισης νοσημάτων που μόνο ειδικοί ιατροί δύναται να αντιμετωπίσουν.

«Όταν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ζητούν ειδικούς ιατρούς και οι Έλληνες εξειδικευμένοι ιατροί γίνονται ανάρπαστοι, εμείς γυρίζουμε σε ένα αποτυχημένο σύστημα που δοκιμάστηκε και απέτυχε τις προηγούμενες δεκαετίες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η μεταρρύθμιση θα έπρεπε να αποβλέπει στη διασφάλιση της ποιότητας και στη βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών σε όλα τα επίπεδα, με σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όχι στη δημιουργία ενός κρατικοδίαιτου και συγκεντρωτικού συστήματος ΠΦΥ που αποκλείει το εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ κ. Φώτιος Πατσουράκος.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη επικινδυνότητα που ενέχει για τη δημόσια υγεία η δυνατότητα διενέργειας ιατρικών πράξεων από φαρμακοποιούς και η ένταξή τους ως φορείς στην ΠΦΥ για διενέργεια ιατρικών πράξεων, όπως επίσης και η δυνατότητα συνταγογράφησης από μαίες, όταν στις υπόλοιπες χώρες απαγορεύεται η χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή.