ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δομή φροντίδας υγείας για πρόσφυγες της Χίου και άπορους ντόπιους από την ισπανική SMH

Στην δημιουργία δομής, η οποία θα παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας σε πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και σε Χιώτες, οι οποίοι δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους, προχωρά η ισπανική μη κυβερνητική οργάνωση Salvamento Maritimo Humanitario.

Δομή φροντίδας υγείας για πρόσφυγες της Χίου και άπορους ντόπιους από την ισπανική SMH

Για τον σκοπό αυτό, έχει νοικιάσει τον ημιυπόγειο όροφο της πρώην κλινικής Αυγουστή, στην οδό Αγίων Αποστόλων, λίγο πάνω από το Εργατικό Κέντρο της Χίου.

Το φιλόδοξο, όπως το χαρακτήρισε πρόγραμμα της οργάνωσης, παρουσίασε ο επικεφαλής της στην Ελλάδα κ. Inigo Mijangos, σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Πέμπτης, 20 Απριλίου, στον χώρο που έχει μισθωθεί για ένα έτος και τις προσεχείς ημέρες πρόκειται να αρχίσουν οι εργασίες για την ανακαίνισή του.

Στον συγκεκριμένο χώρο δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ιατρικές υπηρεσίες, αφού κάτι τέτοιο απαιτεί ειδική αδειοδότηση, αλλά υποστηρικτικές εργασίες για την ιατρική φροντίδα όσων έχουν ανάγκη, όπως μετάφραση ιατρικών εγγράφων, προώθηση σε Χιώτες γιατρούς όσων έχουν ανάγκη ιατρικών εξετάσεων, παροχή φαρμάκων που θα προμηθεύεται η SMH με ειδικές συμβάσεις από τα φαρμακεία της Χίου.

Τόνισε δε ότι οι υπηρεσίες αυτές θα παρέχονται τόσο σε πρόσφυγες και μετανάστες, που φτάνουν στο νησί, όσο και σε ντόπιους, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν τέτοιες ανάγκες με δικούς τους πόρους. Επίσης, εξέφρασε ότι οι υπηρεσίες αυτές θα αποφορτίσουν ακόμα και το νοσοκομείο Χίου.

Εξέφρασε, επίσης, την πρόθεσή του στον ίδιο χώρο να παραχωρηθούν γραφεία για την στέγαση και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στη Χίο και μπορούν να παρέχουν ανάλογες υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Ο κ. Mijangos, αναφερόμενος στις αντιδράσεις των περιοίκων, για την εγκατάστασή τους στο κτίριο, τόνισε ότι θα λειτουργούν όπως μια δημόσια υπηρεσία και θα υπάρχει πρόνοια για χώρους αναμονής, για χώρο απασχόλησης των παιδιών και σε κάθε περίπτωση η κατάσταση θα είναι πλήρως ελεγχόμενη.

prosfiges smh 0012

Πηγή: astraparis

Διαβάστε ακόμη:

Το «σύνδρομο παραίτησης» μάστιγα για τα παιδιά-πρόσφυγες της Σουηδίας