ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ: Εκδήλωση για τον άγνωστο ιδρυτή και ευεργέτη Sir Basil Zaharoff

Μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα: «Sir Basil Zaharoff, πίσω από το μυστήριο». Ο άγνωστος ιδρυτής και ευεργέτης του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 στις 19:00 στο Αμφιθέατρο ΕΙΠ. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ), ένα από τα πρώτα επιστημονικά ιδρύματα στην Ελλάδα, ιδρύθηκε στις 26 Απριλίου του 1919 ως «Ελληνικόν Ινστιτούτον Pasteur, ιδρυθέν υπό Β. Ζαχάρωφ».

Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ: Εκδήλωση για τον άγνωστο ιδρυτή και ευεργέτη Sir Basil Zaharoff

Συγκροτήθηκε για να αντιμετωπίσει ζωτικά προβλήματα που αφορούσαν στη Δημόσια Υγεία της χώρας, όπως αναφέρεται και στην ιστορία. Ωστόσο, από την έρευνα για την συγκρότηση του ιστορικού αρχείου, που ξεκίνησε την τελευταία δεκαετία και συνεχίζεται, αναδείχτηκαν νέα ενδιαφέροντα στοιχεία και προκύπτει ότι η ίδρυση και διαδρομή του άπτονται ζητημάτων όπως ο Α΄ και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Γαλλική εξωτερική πολιτική, τα διεθνή συμφέροντα, οι επιστήμες της ζωής και η δημόσια υγεία, η επιστημονική κοινότητα, η αστικοποίηση, κλπ.

Αναπόφευκτα προκύπτει και το ερώτημα, ποιος ήταν ο Β. Ζαχάρωφ, και γιατί προέβη σε αυτήν τη δωρεά;

Ογδόντα ολόκληρα χρόνια μετά το θάνατό του (Μόντε Κάρλο, 1936) και εκατό μετά την ίδρυση του Ινστιτούτου, ο Sir Basil Zaharoff, (1849-1936), ο "βασιλιάς της πολεμικής βιομηχανίας", και ταυτόχρονα υποστηρικτής των Γραμμάτων και της Επιστήμης και ευεργέτης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παραμένει μυστηριώδης και πολλές πτυχές του παραμένουν άγνωστες. Αυτές τις πτυχές, θα προσπαθήσει να φωτίσει η εκδήλωση, «Sir Basil Zaharoff, πίσω από το μυστήριο», μέσα από το έργο δύο σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών: Το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Βασίλης Ζαχάρωφ, ο μυστηριώδης Έλληνας της Ευρώπης», του σκηνοθέτη Άγγελου Αμπάζογλου (2006, 55΄) και το βιβλίο «Φίλμ Νουάρ» του συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη (Εκδόσεις Ψυχογιός, 2012).

Το ντοκιμαντέρ, με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό εποχής και συνεντεύξεις ιστορικών ερευνητών, επικεντρώνεται στο εμπόριο όπλων στις αρχές του 20ου αιώνα, στο σύστημα πώλησης όπλων, γνωστό ως "σύστημα Ζαχάρωφ", βασισμένο στη διαφθορά, στην προπαγάνδα και σ’ ένα εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριών σε κυβερνητικούς και διπλωματικούς κύκλους. Στο βιβλίο, μια μυθιστορηματική αναδρομή στα χρόνια που προανήγγειλαν την εποχή μας ο μυστηριώδης Έλληνας δίνει το «παρών» σε κάθε μεγάλη στιγμή: νέα όπλα, αποικιακοί πόλεμοι, πολιτικά σκάνδαλα, μυστικές υπηρεσίες, αγώνας για την αναγέννηση της Ελλάδας. Η σκοτεινή του διαδρομή στις μητροπόλεις του κόσμου φωτίζεται μονάχα από έναν ανεξήγητο πατριωτισμό και το πάθος του για μια γυναίκα.

Σχολιάζουν : Όλγα Αμπάζογλου, Παραγωγός και Γιώργος Ηλιόπουλος, Ιστορικός.

Η εκδήλωση εντάσσεται στις δραστηριότητες συγκρότησης και προβολής του Ιστορικού Αρχείου του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυσή του.

Θα ακολουθήσει συζήτηση και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με κοκτέηλ στο χώρο του Ιστορικού Αρχείου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, θα εκτιμούσαμε αν δηλώσετε την συμμετοχή σας έγκαιρα

Πληροφορίες – Δηλώσεις Συμμετοχής: 2106478858| -2106478894 – 2106478814.