ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα DNA: Η ημέρα που οι Watson & Crick άλλαξαν για πάντα την επιστήμη

Με αφορμή τον εορτασμό της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας DNA (που γιορτάζεται στις 25 Απριλίου) αξίζει να αναφερθούμε στη κοσμογονική ανακάλυψη της Διπλής Έλικας του DNA από τους Watson και Crick και τις καταλυτικές συνέπειες στην ανθρώπινη ζωή και σε όλες τις επιστήμες.

Παγκόσμια Ημέρα DNA: Η ημέρα που οι Watson & Crick άλλαξαν για πάντα την επιστήμη

Η ανακάλυψη της δομής του DΝΑ, του μορίου της κληρονομικότητας, από τους James Watson και Francis Crick το 1953 είναι από τις λίγες που άλλαξαν εκ βάθρων μια επιστήμη, αφού συνέβαλε ουσιαστικά στη θεμελίωση της μοριακής βιολογίας, τονίζει στο ONMED.GR ο καθηγητής Χημείας και πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής 17ου Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας Γιάννης Ματσούκας, προσθέτοντας τα εξής ακόμη:

Θεωρείται από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες ανακαλύψεις του περασμένου αιώνα και από πολλούς επιστήμονες όλων των εποχών.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι τόσο ο Κάρολος Δαρβίνος όσο και ο James Watson έδωσαν στην ανθρωπότητα έναν νέο τρόπο να βλέπει τα πράγματα. Ο πρώτος καταδεικνύοντας την αδιάρρηκτη σχέση όλων των μορφών ζωής που εποικίζουν τον πλανήτη μας και ο δεύτερος περιγράφοντας τη δομή του μορίου το οποίο αποδεικνύει την ύπαρξη αυτής της σχέσης. O Δαρβίνος χρησιμοποίησε το δέντρο ως μεταφορά για να δείξει τη σχέση-προέλευση του ενός είδους από το άλλο, ενώ το περίφημο άρθρο των Watson και Crick στο “Nature” to 1953, όπου περιγράφεται η διπλή έλικα του DNA χαρακτηρίζεται από μια δωρική λιτότητα, μια χειρουργική ποιητική ακρίβεια όπου δεν περισσεύει ούτε μία λέξη.

Ο ίδιος ο Watson σε συνέντευξή του ήταν πολύ σεμνός για να αποδεχθεί τη σύγκρισή του με τον Κάρολο Δαρβίνο. Ωστόσο, η θέση του στην ιστορία της σύγχρονης βιολογίας είναι εξασφαλισμένη. Είχε άραγε συναίσθηση των κατακλυσμιαίων μεταβολών που θα επέφερε στην επιστήμη η ανακάλυψή του; «Ούτε εγώ ούτε ο Francis Crick μπορούσαμε να μαντέψουμε το εύρος των δρόμων που θα άνοιγε η διαλεύκανση της δομής του DNA. Αυτό που ξέραμε ήταν ότι έπρεπε να ολοκληρώσουμε κάτι που είχαμε αρχίσει. Δεν θα μπορούσαμε να ησυχάσουμε αν δεν λύναμε το μυστήριο της δομής του DNA», τονίζει πολύ συχνά σε συνεντεύξεις του ο James Watson. Κάτι που το έπραξε και στο ONMED.GR πριν μερικούς μήνες, σε μία αποκλειστική του συνέντευξη στο νησί των Σπετσών.

Ο James Watson προσεκλήθη στην Ελλάδα από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ιατρικής Χημείας δύο φορές στα ετήσια Συνέδριά του, τον Απρίλιο του 2011 στην Πάτρα και τον Αύγουστο του 2016 στις Σπέτσες, όπου η Πολιτεία και ο Δήμος τον τίμησαν για την προσφορά του στην Επιστήμες και την Ανθρωπότητα και ως ένθερμο Φιλέλληνα. Η επίσκεψή του ήταν μία μεγάλη τιμή για το Πανεπιστήμιο Πατρών και τη Χώρα μας.

Ο καθηγητής Γιάννης Ματσούκας είναι Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής 17ου Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας και ακόμη: Professor of Chemistry, Professor, Department of Physiology & Pharmacology, and Department of Medicine, Faculty of Medicine, University of Calgary, Canada, Professor, Centre for Chronic Disease Prevention and Management, College of Health and Biomedicine, University of Victoria, Australia
Head, Postgraduate Program “Medicinal Chemistry: Drug Discovery and Design”, University of Patras, Greece, 1997-2013

Διαβάστε ακόμη:

Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν νέες λειτουργίες για πρωτεΐνες που επιδιορθώνουν τις βλάβες στο DNA

Αποκλειστικό: Ο Νομπελίστας J. Watson που ανακάλυψε τη διπλή έλικα του DNA μιλάει στο Onmed.gr