ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην «αγκαλιά» της Κρήτης 750 πρόσφυγες - Για πρόγραμμα αξιοπρέπειας μιλά ο Μουζάλας

«Πρόγραμμα αξιοπρέπειας» χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τη σύμβαση για την στέγαση και φιλοξενία των προσφύγων που πρόκειται να έρθουν το επόμενο διάστημα στην Κρήτη, που υπογράφηκε χθες στη Λότζια του Ηρακλείου, μεταξύ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων.

Στην «αγκαλιά» της Κρήτης 750 πρόσφυγες - Για πρόγραμμα αξιοπρέπειας μιλά ο Μουζάλας

Το πρόγραμμα της στέγασης αιτούντων ασύλου σε διαμερίσματα στην Κρήτη θα πραγματοποιηθεί με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα αφορά την ενοικίαση 125 σπιτιών (40 αρχικά) στην Κρήτη και στις δομές αναμένεται να απασχοληθούν 45 με 50 άτομα. Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.760.000 ευρώ και είναι δωδεκάμηνης διάρκειας.

Στη σύμπραξη μετέχουν η Αναπτυξιακή Πλοηγός Ηρακλείου, ΑΚΟΜΜ από το Ρέθυμνο, η Αναπτυξιακή Λασιθίου και η σύμπραξη Χανίων, ενώ την ευθύνη για την υλοποίηση και τον συντονισμό του προγράμματος έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Ηρακλείου.

Ο υπουργός, τόσο κατά την υπογραφή, όσο και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, μίλησε με θερμά λόγια για τους Κρητικούς, κάνοντας λόγο για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα.

«Δημιουργήθηκαν δυσκολίες και συκοφαντίες αυτού του προγράμματος» είπε και συνέχισε: «Σήμερα είμαστε στην πολύ χαρούμενη θέση να πούμε ότι αυτό έχει γίνει κατανοητό και οι Κρητικοί, για άλλη μια φορά, έδειξαν ανοιχτή καρδιά και ανοιχτό μυαλό. Αναλαμβάνουν το κομμάτι που τους αναλογεί και το κάνουν με τον καλύτερο τρόπο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Μουζάλας επεσήμανε ότι «είναι ένα πρόγραμμα που, όπου έχει γίνει -και υπάρχει πια μια εμπειρία 20.000 ανθρώπων σε διαμερίσματα- δεν έχει προξενήσει ποτέ φασαρίες, διαμάχες, τσακωμούς, εξεγέρσεις ή οτιδήποτε άλλο» τόνισε ο υπουργός.

Αντίθετα, όπως είπε, «έχει προσφέρει στην τοπική κοινωνία χρήματα που αλλιώς θα πήγαιναν σε camp. Τώρα διαχέονται μέσα στην κοινωνία με τα διαμερίσματα» είπε και πρόσθεσε ότι από την 1η Μαΐου διακόπτονται τα συσσίτια και «όλοι οι αιτούντες άσυλο, ή το 90% από αυτούς, θα λαμβάνουν μετρητά, ώστε να μπορούν να ψωνίζουν, να μαγειρεύουν ή να τρώνε μόνοι τους. Αυτό πάλι είναι μια προσπάθεια αξιοπρέπειας».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λε Κλερκ, χαρακτήρισε σημαντικό το πρόγραμμα, αφού στο νησί θα βρεθούν 750 πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες και εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στην Κρήτη και sτους τοπικούς φορείς για την οργάνωση και τη φιλοξενία, σημειώνοντας ακόμη ότι είναι η τέταρτη σύμβαση που υπογράφεται μετά από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λειβαδιά.

«Επιλέξαμε τη φιλοξενία τους σε ανεξάρτητες κατοικίες και πιστεύουμε πως το πρόγραμμα θα εξελιχθεί ομαλά και οι συνέπειες στην κοινωνία μας θα είναι ανύπαρκτες» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος χαρακτήρισε το προσφυγικό ως εθνικό ζήτημα.

Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως σήμερα αποδεικνύεται η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα των φορέων της Κρήτης και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε την προσπάθεια ενωμένοι, δείχνοντας πως μπορούμε να αναλάβουμε αυτές τις ευθύνες», χαρακτηρίζοντας σημαντικό να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες σε ανθρώπινες συνθήκες.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, Μανόλης Κοκοσάλης, είπε ότι στόχος του προγράμματος είναι να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες σε σπίτια, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε άλλα νησιά.

Αναφερόμενος στη σύμβαση, είπε ότι οι πρώτοι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε 125 σπίτια, εκ των οποίων τα πρώτα 26 έχουν ήδη βρεθεί και ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ άμεσα θα γίνουν και οι προσλήψεις 45 ατόμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

ΕΚΕΠΥ: Ασκήσεις ετοιμότητας στο ΕΣΥ & επισκέψεις σε Δομές Φιλοξενίας προσφύγων 5ης ΥΠΕ