ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το άρωμα που τονώνει τη μνήμη των παιδιών!

Ένα μικρό επιστημονικό «μυστικό» για καλύτερες σχολικές επιδόσεις!

Το άρωμα που τονώνει τη μνήμη των παιδιών!

Η θετική επίδραση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Νορθούμπρια της Αγγλίας στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (BPS), παρατηρείται στη λεγόμενη λειτουργική (ή ενεργή) μνήμη, η οποία είναι αυτή που ενεργεί από μια λειτουργία μέχρι την εκτέλεσή της σε σύντομο διάστημα. Επί της ουσίας, η λειτουργική μνήμη αναλαμβάνει την προσωρινή αποθήκευση πληροφοριών πριν αυτές περάσουν από επεξεργασία.

Η λειτουργική μνήμη διαχωρίζεται από τη βραχύχρονη μνήμη, η οποία αφορά την συγκράτηση αντιληπτικών δεδομένων και πραγματοποιείται με λειτουργία περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις αισθήσεις, χωρίς την εμπλοκή της περιοχής του ιππόκαμπου, όπως συμβαίνει στην ενεργή μνήμη.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η λειτουργική μνήμη των παιδιών λειτουργεί πολύ πιο αποδοτικά όταν αυτά εκτίθενται στο άρωμα του αιθέριου ελαίου από δενδρολίβανο.

bigstock 161001179

«Παλαιότερη μελέτη μας είχε αποδείξει ότι το άρωμα του αιθέριου ελαίου από δενδρολίβανο ενισχύει τη γνωστική λειτουργία στους υγιείς ενήλικες. Δεδομένης της σημασίας της λειτουργικής μνήμης στην ακαδημαϊκή επιτυχία, θελήσαμε να εξετάσουμε εάν επιτυγχάνονται παρόμοιες επιδράσεις σε παιδιά σχολικής ηλικίας στο περιβάλλον της τάξης» δηλώνει ο Δρ Μαρκ Μος, ένας εκ των ερευνητών που πραγματοποίησαν τη μελέτη.

Σαράντα παιδιά ηλικίας 10-11 ετών συμμετείχαν στη σχετική δοκιμή, στο πλαίσιο της οποίας τους ζητήθηκε να εκτελέσουν μια σειρά από δραστηριότητες που απαιτούσαν πνευματική προσπάθεια. Τα μισά παιδιά έκαναν τις δραστηριότητες είτε σε μια αίθουσα όπου υπήρχε διάχυτο το άρωμα του δενδρολίβανου είτε σε μια κοινή, άοσμη αίθουσα.

Σύμφωνα με τις επιδόσεις των παιδιών, ο Μος και η συνεργάτιδά του, Βικτόρια Ερλ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το άρωμα του δενδρολίβανου είχε αξιοσημείωτη επίδραση, ιδίως σε παραμέτρους που σχετίζονταν με τη μνήμη. Για παράδειγμα, τα παιδιά στο αρωματισμένο δωμάτιο πέτυχαν σημαντικά υψηλότερες βαθμολογίες σε τεστ ανάκλησης λέξεων σε σύγκριση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Όσο για τις βαθύτερες αιτίες των παρατηρήσεων αυτών, ο Μος εξηγεί: «Το πώς και το γιατί το δενδρολίβανο έχει αυτήν την επίδραση βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση. Ίσως τα αρώματα επηρεάζουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου ή τα φαρμακολογικά ενεργά συστατικά απορροφώνται από τον εγκέφαλο». Σε κάθε περίπτωση, συμπληρώνει, «γνωρίζουμε ότι η κακή λειτουργική μνήμη σχετίζεται με τις κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις κι έτσι τα ευρήματα αυτά προσφέρουν πιθανώς μια οικονομικά αποδοτική και απλή παρέμβαση για τη βελτίωση των επιδόσεων των παιδιών».

Δείτε κι αυτό:

Η διατροφή του καλού μαθητή

Ποια είναι τα χρώματα που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία