ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όταν κανείς βρίζει φωναχτά γίνεται πιο δυνατός!

Το βρίσιμο χαρίζει μυϊκή δύναμη! Αυτό είναι το εντυπωσιακό συμπέρασμα μιας νέας βρετανο-αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι που βλαστημούν –όχι από μέσα τους, αλλά φωναχτά– αποκτούν περισσότερη σωματική δύναμη.

Όταν κανείς βρίζει φωναχτά γίνεται πιο δυνατός!

Αλλά αυτό είναι κάτι που ίσως ήδη γνωρίζει εκ πείρας όποιος προσπαθεί να ανέβει μια ανηφόρα με το ποδήλατο ή να χτυπήσει το μπαλάκι του τένις πιο δυνατά.

Οι ψυχολόγοι Ρίτσαρντ Στέφενς του Πανεπιστημίου του Κιλ της Βρετανίας και Εμμανουήλ Κατέχης του Πανεπιστημίου του Λονγκ Άιλαντ των ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας στο Μπράιτ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

bigstock Swearing Business Concept W 132519317

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δύο πειράματα. Στο πρώτο, 29 εθελοντές με μέση ηλικία τα 21 έτη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες –η μία έβριζε και η άλλη όχι– και στη συνέχεια έκαναν ένα τεστ έντονης αεροβικής άσκησης με ποδήλατο.

Στο δεύτερο πείραμα, 52 εθελοντές με μέση ηλικία τα 19 έτη πάλι χωρίστηκαν σε όσους έβριζαν και σε όσους δεν έβριζαν και, στη συνέχεια, έκαναν ένα τεστ που αφορούσε τη δύναμη της λαβής του χεριού τους.

Και στις δύο περιπτώσεις –ποδήλατο και λαβή– όσοι προηγουμένως είχαν βρίσει δυνατά εμφάνισαν ανώτερες επιδόσεις, έχοντας περισσότερη μυϊκή δύναμη σε σχέση με όσους δεν είχαν βρίσει ή απλώς ξεφώνιζαν ουδέτερες λέξεις. Η ενίσχυση της δύναμης στο τεστ της λαβής διάρκειας δέκα δευτερολέπτων ισοδυναμούσε με 2,1 κιλά κατά μέσο όρο, ενώ στο τεστ ποδηλάτου με 24 βατ.

Προηγούμενες μελέτες των ίδιων ερευνητών είχαν δείξει ότι το βρίσιμο κάνει κάποιον πιο ανθεκτικό στον πόνο. Τώρα προστίθεται και η δύναμη στα οφέλη του βρισίματος!

Οι ερευνητές δήλωσαν: «Μένει να ανακαλυφθεί γιατί το βρίσιμο έχει αυτή την επίδραση στη δύναμη και στην αντοχή στον πόνο. Δεν έχουμε ακόμη κατανοήσει πλήρως τη δύναμη του βρισίματος».

Αν πάντως κανείς θέλει να εξασκηθεί στο βρίσιμο για γίνει πιο δυνατός, καλύτερα να το κάνει μόνος του...

Δείτε κι αυτό:

Βρίζετε πολύ; Τι (καλό) δείχνει για την προσωπικότητά σας!

Γι' αυτό βρίζετε όταν θέλετε να εκτονωθείτε