ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού εναντίον ΜΚΟ για τα αιτήματα σχετικά με τους πρόσφυγες

Έντονη κριτική στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) εξαπολύει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, τονίζοντας ότι δέχεται αιτήματα προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες προσφύγων.

Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού εναντίον ΜΚΟ για τα αιτήματα σχετικά με τους πρόσφυγες

Το Ιατρείο Ελληνικού τονίζει ότι στηρίζεται σε δωρεές πολιτών και εθελοντική παροχή υπηρεσιών, ενώ πολλές από τις Οργανώσεις αυτές χρηματοδοτούνται από το Κράτος και όφειλαν να διαθέτουν το υλικό που ζητούν.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Ιατρείου, η δημιουργία των ΜΚΟ από το ξεκίνημά τους συνδέθηκε με την υποχώρηση των κοινωνικών παροχών της επίσημης Πολιτείας και στη χώρα μας και αλλού. Τα αποτελέσματα αυτής της υποχώρησης στην κοινωνία προσπάθησαν να περιμαζέψουν ενεργοί πολίτες με τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν:

«Στο πλαίσιο της παράδοσης των περισσότερων τομέων της κοινωνικής ζωής στην κυρίαρχη λογική του κέρδους, ξεκίνησε γενναία χρηματοδότηση των ΜΚΟ από διάφορες πηγές, θεσμικές ή μη.

Τότε εμφανίστηκαν σαν τα μανιτάρια και ΜΚΟ με αμφιλεγόμενο προορισμό. Επίσης, παρατηρήθηκε το φαινόμενο σε πολλές περιπτώσεις η έγκριση ίδρυσης να δίνεται με αδιαφανή κριτήρια και σκοπούς κυρίως την χρηματοδότηση χωρίς παραγόμενο έργο.

Αυτή η εξέλιξη των ΜΚΟ γενικά, αλλοίωσε και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Στο τομέα του προσφυγικού ζητήματος προσφέρονται υπηρεσίες στεγνές αφ' υψηλού, χωρίς τη ζεστασιά της αλληλεγγύης και με βασικό κριτήριο τη μείωση των εξόδων και την αύξηση των εσόδων τους.

Το φαινόμενο αυτό το ζούμε έντονα. Δεχόμαστε αιτήματα από κάποιες ΜΚΟ, όχι μόνο για φάρμακα και ιατρικό υλικό, αλλά και για παροχές που εννοείται ότι έπρεπε να παρέχουν οι ίδιες στους ωφελούμενούς τους».

Το θέμα απασχόλησε έντονα τη γενική συνέλευση του Ιατρείου και αποφασίστηκε να γίνει καταγγελία για την κατάσταση που επικρατεί:

«Εμείς δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε φυσικά, ούτε επιθυμούμε έναν τέτοιο ρόλο. Είναι, όμως, χρέος μας να απαιτήσουμε από την πολιτεία να το κάνει με διαφάνεια, τόσο στο επίπεδο της πηγής χρηματοδότησής τους, όσο και στο επίπεδο των παροχών τους, ώστε να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο των περίφημων ΜΚΟ», αναφέρεται στην καταγγελία.