ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παπαδημητρίου: Φάρμακο, κλινικές μελέτες, τουρισμός υγείας, τα «βαριά χαρτιά» της οικονομίας

Στη μεγάλη σημασία των επενδύσεων στην υγεία ως βασικό εργαλείο ανάπτυξης, αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου στην ομιλία του στο 1ο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής για τον Κλάδο της Υγείας που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Παπαδημητρίου: Φάρμακο, κλινικές μελέτες, τουρισμός υγείας, τα «βαριά χαρτιά» της οικονομίας

Ειδικότερα, ο τομέας του φαρμάκου, ο τουρισμός υγείας, ο ιατρικός εξοπλισμός αλλά και οι κλινικές μελέτες - όπου μπορούν να επενδυθούν στην Ελλάδα ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ - αποτελούν σήμερα τα βαριά χαρτιά της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον υπουργό. Αλλά και το θέμα των ΣΔΙΤ (των Συμπράξεων Δημόσιου με Ιδιωτικό τομέα) θα πρέπει να δούμε στον τομέα του ιατρικού εξοπλισμού, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ο τομέας της υγείας προσφέρει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και πολλές ευκαιρίες επένδυσης τόσο λόγω των υφιστάμενων κοινωνικών αναγκών που προκαλούν η οικονομική και δημογραφική κρίση, όσο και εξαιτίας των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων», επισήμανε ο κ. Παπαδημητρίου.

Ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον ιατρικό τουρισμό, ο οποίος όπως τόνισε, μπορεί να προσελκύσει το ξένο και εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς και στην εγχώρια παραγωγή φαρμάκων που έχει αναγνωριστεί ως κρίσιμη κινητήρια δύναμη για την ποιοτική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.

Για την ανάπτυξη των υπηρεσιών του τουρισμού υγείας, όπως επεσήμανε, το εκτιμώμενο οικονομικό όφελος, μπορεί να υπερβεί το μισό δις διαχρονικά, εφόσον πετύχουμε μία ετήσια προσέλευση 100.000 ασθενών και παράλληλη ιατρική εξυπηρέτηση όσων έρχονται για τουρισμό αλλά χρειάζονται ιατρική φροντίδα (πχ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς κλπ.). Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι συνέχισε, «να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αδιαφάνειας των συστημάτων τιμολόγησης (κυρίως στα δημόσια νοσοκομεία), κάποια νομοθετικά κενά και η γραφειοκρατία».

«Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε επενδυτικό προορισμό για το φαρμακευτικό τομέα εξαιτίας πλεονεκτημάτων που αφορούν την παραγωγή φαρμάκων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά standards ποιότητας και ασφάλειας, το εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό της, την πολύτιμη τεχνογνωσία που έχει συσσωρεύσει εδώ και 50 χρόνια και τέλος τη γεωγραφική της θέση» υπογράμμισε ο Υπουργός. Μάλιστα εξέφρασε την αισιοδοξία του σχετικά με τον εξαγωγικό δυναμισμό της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, εφόσον ήδη τα ελληνικά φάρμακα έχουν ισχυρή παρουσία εκτός συνόρων και μάλιστα κυκλοφορούν στα ¾ των χωρών του κόσμου. Χαρακτηριστικά όπως είπε, ο ελληνικός κλάδος φαρμάκου δέχεται εισαγωγές από 61 χώρες και εξάγει σε 141 χώρες.

Αντίστοιχες δυνατότητες προσφέρει και ο τομέας του ιατρικού εξοπλισμού, ο οποίος ωστόσο λόγω της έλλειψης κεφαλαίων καθιστά αναγκαία τη δημιουργία συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, υπογράμμισε.

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης του νομοθετικού πλαισίου για την ανάπτυξη κλινικών μελετών οι οποίες σήμερα, παρόλες τις δυσκολίες, συνδέονται με την εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Εθνικό Σχέδιο Υγείας της Ελλάδας

Τέλος αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Υγείας της Ελλάδας σημείωσε ότι «καθώς οι ανάγκες χρηματοδότησης πολλαπλασιάζονται αφενός λόγω της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης που επιφέρει η γήρανση του πληθυσμού και αφετέρου του αυξανόμενου κόστους θεραπείας που τροφοδοτεί η παράμετρος της πολυσχιδούς επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης, η σημασία της αποτελεσματικότερης χρήσης των περιορισμένων διαθέσιμων δημοσιονομικών πόρων καθίσταται πρωταρχικό ζήτημα τόσο στο επίπεδο των βασικών πολιτικών επιλογών όσο και στο επίπεδο της επίτευξης μέγιστης διαχειριστικής ικανότητας».

Διαβάστε ακόμη:

ΣΦΕΕ: Τα νέα μέτρα οδυνηρή απειλή για τις θέσεις εργασίας, τους ασθενείς και την βιομηχανία