ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το μεγαλείο των Γιατρών του Κόσμου: Παραμένουν & στηρίζουν πρόσφυγες και κοινωνία στη Λέσβο

Ολοκληρώνουν την παρέμβασή τους στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας οι Γιατροί του Κόσμου, ενώ παράλληλα, παραμένουν στη Λέσβο, συνεχίζοντας να παρέχουν ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες τόσο τον προσφυγικό πληθυσμό όσο και την τοπική κοινωνία.

Το μεγαλείο των Γιατρών του Κόσμου: Παραμένουν & στηρίζουν πρόσφυγες και κοινωνία στη Λέσβο

Οι Γιατροί του Κόσμου ξεκίνησαν την δράση τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας στη Λέσβο ήδη από το 2013 ως εταίροι της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Στο Κέντρο αυτό δραστηριοποιήθηκαν αργότερα πολλές ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις και ειδικότερα κατά το καλοκαίρι του 2015, διάστημα κατά το οποίο εντάθηκαν οι προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας. Εν συνεχεία, όταν τον Μάρτιο του 2016 η εν λόγω δομή μετατράπηκε σε κλειστό Κέντρο Υποδοχής, οι περισσότερες οργανώσεις αποσύρθηκαν. Οι ΓτΚ αποφάσισαν να παραμείνουν, παρόλο που μια τέτοια απόφαση δεν ήταν εύκολη, προκειμένου όχι μόνο να διασφαλίσουν την πρόσβαση των προσφύγων και μεταναστών σε απαραίτητες και επαρκείς υπηρεσίες υγείας αλλά και να διατηρήσουν το δικαίωμα της μαρτυρίας, σε περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Υπηρετήσαμε σταθερά τον στόχο αυτό, προσφέροντας τις υπηρεσίες μας και δημοσιοποιώντας τις απόψεις μας αναφορικά με τα εμπόδια στην πρόσβαση υγείας, την ευάλωτη κατάσταση των προσφύγων και μεταναστών και τις προκλήσεις για το σύστημα δημόσιας υγείας», αναφέρουν οι επικεφαλής της Οργάνωσης, προσθέτοντας:

«Οι ΓτΚ, πιστοί στο ανθρωπιστικό ιδεώδες, τον ρόλο και τον σκοπό των ΜΚΟ, υπήρξαν αρωγοί του δημόσιου συστήματος υγείας, συντονίζοντας σε σταθερή βάση την δράση τους με τους δημόσιους φορείς και προσπαθώντας να συνεισφέρουν στοχευμένα και αποτελεσματικά σε καταστάσεις και προβλήματα που ξεπερνούσαν τις δυνατότητες ή τον χαρακτήρα τους. Παρατείναμε χρονικά την δράση μας στην Μόρια, αντιμετωπίζοντας σοβαρά κενά στις αποπληρωμές του έργου, προκειμένου να συμβάλουμε σε μια ομαλή μετάβαση στην νέα κατάσταση, αφού ενημερωθήκαμε από τους αρμόδιους φορείς ότι η παρουσία και η δράση μας εντός του Κέντρου, δεν «κρίνεται» πλέον απαραίτητη. Ευελπιστούμε, ότι ο φιλοξενούμενος πληθυσμός του ΚΥΤ θα εξακολουθήσει να απολαμβάνει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας αντίστοιχες με εκείνες που παρείχαν οι Γιατροί του Κόσμου όλα αυτά τα χρόνια. Από τη μεριά μας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους φίλους και υποστηρικτές της οργάνωσης ότι θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε παρόντες στο νησί της Λέσβου και να λειτουργούμε ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, συνδράμοντας τόσο τον προσφυγικό πληθυσμό όσο και την τοπική κοινωνία του νησιού, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Σχετικά με τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδας

Συμπληρώνοντας 26 χρόνια συνεχούς δράσης το 2016, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας.
Με δεκάδες προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας με περισσότερους από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε περίπου 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, την Αϊτή, τη Γάζα, την Ουγκάντα, την Αλγερία και άλλα.
Στο πεδίο των προγραμμάτων, οι ΓτΚ συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.