ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΣΑ: Ζητά να εκκαθαρισθούν τα ληξιπρόθεσμα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης

Την ανάγκη άμεσης εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) που υπήχθησαν στον ΕΟΠΥΥ επεσήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ, Αθ. Μπακαλέξη, σε συνάντηση που είχε μαζί του χθες, Τρίτη. 

ΙΣΑ: Ζητά να εκκαθαρισθούν τα ληξιπρόθεσμα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης

Στη συνάντηση παρευρέθησαν εκ μέρους του ΙΣΑ ο ταμίας, κ. Φ. Πατσουράκος, και η προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας, κ. Ε. Παπαευαγγέλου, ενώ εκ μέρους του ΕΦΚΑ ο Υποδιοικητής, κ. Δ. Τσακίρης.

Αναλυτικά, τα ζητήματα που ετέθησαν έχουν ως εξής:

1. Η ανάγκη άμεσης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) που υπήχθησαν στον ΕΟΠΥΥ, με βάση διάταξη νόμου καταληκτικής ημερομηνίας της 30.6.2017. Λόγω επιφυλάξεων του κ. Διοικητή του ΕΦΚΑ για το κατά πόσο αυτό θα καταστεί εφικτό, γνωστοποιήθηκε ότι ο ΙΣΑ, για λόγους διασφάλισης των αμοιβών των ιατρών, θα ζητήσει την παράταση της ως άνω προθεσμίας με νομοθετική ρύθμιση.

2. Το γεγονός ότι σε πολλούς ιατρούς, ιδίως Πανεπιστημιακούς και Στρατιωτικούς, δεν έχει αναρτηθεί από την 1.1.2017 έως σήμερα η οφειλή τους προς στον ΕΦΚΑ, διότι η εγγραφή τους στο ΤΣΑΥ ήταν προαιρετική. Ζητήθηκε να λυθεί το πρόβλημα και φυσικά να μην επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις οι ιατροί αφού δεν είναι δική τους η ευθύνη (σχετ. και το από 19.4.2017 έγγραφο του ΙΣΑ).

3. Συζητήθηκε ακόμη το αίτημα που έχει υποβληθεί στο ΤΣΑΥ-ΕΤΑΑ, η ασφαλιστική ενημερότητα που εκδίδεται για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων από τον ΕΟΠΥΥ να έχει τουλάχιστον εξάμηνη διάρκεια.

4. Τέλος, συζητήθηκε το γεγονός ότι ιατροί που έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης και έχουν υποβάλει αίτημα απαλλαγής τους από το 50% των εισφορών τους, όπως κατά νόμο δικαιούνται, δεν έχουν μέχρι σήμερα οποιαδήποτε ενημέρωση για τον χρόνο που θα γίνει η σχετική εκκαθάριση.

Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ, όπως αναφέρει ο κ. Πατούλης, αντιλήφθηκε πλήρως τη σημασία των παραπάνω ζητημάτων, ο διάλογος ήταν γόνιμος και δεσμεύτηκε να εξετάσει το σύνολο των παραπάνω άμεσα. Ο ΙΣΑ, από την πλευρά του, θα προβεί σε σχετική ενημέρωση των ιατρών-μελών του.

Διαβάστε ακόμη:

Οικονόμου: Πού βρίσκεται η διαδικασία για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων του ΕΟΠΥΥ