ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μηνιγγίτιδα τύπου Β: Έχασε τη ζωή του δίχρονο αγοράκι από τα Γρεβενά

Ένα δίχρονο αγοράκι από τα Γρεβενά κατέληξε χθες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, χτυπημένο από τον ιό της μηνιγγίτιδας τύπου Β.

Μηνιγγίτιδα τύπου Β: Έχασε τη ζωή του δίχρονο αγοράκι από τα Γρεβενά

Το αγοράκι εκδήλωσε αιμορραγικό εξάνθημα στις 4/5/2017 στα Γρεβενά και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Ιπποκράτειο Nοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου και νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από 5/5/2017 με μηνιγγίτιδα τύπου Β και σε άσχημη κλινική κατάσταση.

Πρόκειται για το 9ο περιστατικό μηνιγγίτιδας από τις αρχές του 2017.

Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και χορηγείται δωρεάν από την ηλικία των δύο μηνών και άνω. Στην εγκύκλιο που εκδόθηκε, οι εξαιρέσεις αφορούν επίσης βρέφη και ενήλικες (κυρίως όσους βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή) και ανήκουν στις «ομάδες υψηλού κινδύνου».

Να θυμίσουμε ότι στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μηνιγγίτιδας (24η Απριλίου) και με πρόσφατα μηνύματά τους, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κ. Νταλούκας και πλήθος παιδιάτρων από όλη την Ελλάδα έστειλαν το μήνυμά τους στους γονείς, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η μηνιγγίτιδα προλαμβάνεται και θεραπεύεται μόνο μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού. Γονείς και παιδίατροι πρέπει να λειτουργήσουν με κοινό στόχο την πρόληψη για την καταπολέμηση της ασθένειας».

Σχετικά με τη μηνιγγίτιδα τύπου Β

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι μια ραγδαίως εξελισσόμενη νόσος η οποία παρουσιάζεται αρχικά με συμπτώματα μιας απλής ίωσης όπως πυρετό, εμετό και πονοκέφαλο, αλλά που εντός 24 ωρών μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή μηνιγγίτιδα και σηψαιμία που απαιτούν επείγουσα νοσηλεία στην εντατική και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο.

Σύμφωνα με στοιχεία περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο καταλήγει παρά τη θεραπεία, ενώ ένα στα πέντε άτομα που επιβιώνει εμφανίζει μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής ή μαθησιακές δυσκολίες.

Σήμερα, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος οφείλεται κυρίως στην οροομάδα Β (MenB) και ευθύνεται για την πλειοψηφία των περιστατικών στην Ελλάδα (52 άτομα ετησίως) και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με τα βρέφη κάτω του ενός έτους να αποτελούν την κυριότερη ευπαθή ομάδα που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης.

Σύμφωνα με δημόσια τοποθέτηση της, η Δρ Τζωρτζίνα Τζανακάκη από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας της ΕΣΔΥ, η οποία είναι επίσης μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, εκτιμά ότι μέχρι το 2020 τα περιστατικά μηνιγγίτιδας Β θα αυξηθούν κατά 60% και η θνητότητα εξαιτίας της μηνιγγίτιδας Β κατά 40%.

Διαβάστε ακόμη:

Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας: Ο εμβολιασμός η καλύτερη ασπίδα - Το σήριαλ με το εμβόλιο της GSK