ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κύκλωμα Κολομβιανών με διεθνή δράση πίσω από τις κλοπές ιατρικών μηχανημάτων

Τέσσερις είναι οι δράστες των κλοπών ιατρικών μηχανημάτων από δημόσια νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι τρεις έχουν ταυτοποιηθεί.

Κύκλωμα Κολομβιανών με διεθνή δράση πίσω από τις κλοπές ιατρικών μηχανημάτων

Της Διονυσίας Προκόπη

Πρόκειται για τρεις Κολομβιανούς, μέλη διεθνούς κυκλώματος που ειδικεύεται στις κλοπές ιατρικού εξοπλισμού, με δράση σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Μέρος των κλοπιμαίων έχει εντοπιστεί στην Μπογκοτά και αναμένεται να επιστραφεί στα νοσοκομεία από τα οποία κλάπηκε.

Υπενθυμίζεται ότι οι κλοπές ξεκίνησαν από τον «Άγιο Σάββα» στις 15 Μαΐου και με διαφορά λίγων ημερών ακολούθησαν το Πανεπιστημιακό της Λάρισας και τα νοσοκομεία του Βόλου και της Λαμίας. Και τις τέσσερις περιπτώσεις κλοπών εξιχνίασε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας. Για τη διαλεύκανση της υπόθεσης συστήθηκε ειδική επιχειρησιακή ομάδα, η οποία συνεργάστηκε με διεθνείς και ευρωπαϊκές αστυνομικές υπηρεσίες. Όπως διακριβώθηκε, πρόκειται για διεθνικού χαρακτήρα εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας έχουν καταγωγή από τη Λατινική Αμερική και έχουν εμπλακεί σε παρόμοιες υποθέσεις κλοπών ιατρικών μηχανημάτων κατά την τελευταία τετραετία στη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Τσεχία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Κροατία.

Από την εξέλιξη των ερευνών διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μετακινούμενες οργανωμένες ομάδες υπηκόων χωρών της Λατινικής Αμερικής και κυρίως της Κολομβίας, τα μέλη των οποίων κατ’ εντολή των κολομβιανών καρτέλ, επισκέπτονται σαν τουρίστες ευρωπαϊκές χώρες.

Πώς έδρασαν στην Ελλάδα τα μέλη του κυκλώματος

Οι δράστες οι οποίοι έχουν ταυτοποιηθεί είναι τρεις υπήκοοι Κολομβίας, ηλικίας 20, 37 και 50 ετών. Ο τέταρτος δράστης παραμένει άγνωστος.

Οι Κολομβιανοί δράστες που ταυτοποιήθηκαν είχαν αφαιρέσει στις 15 Μαΐου 2017 από το Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», ιατρικό εξοπλισμό, συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ, το χρονικό διάστημα από 19 έως 22 Μαΐου 2017, από το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και το Πανεπιστημιακό της Λάρισας αφαίρεσαν εξοπλισμό συνολικής αξίας 115.000 ευρώ και την 21η Μαΐου 2017, από το γαστρεντερολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου αφαίρεσαν δύο γαστροσκόπια.

Τα μέλη της σπείρας είχαν εισέλθει τον Μάιο στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας. Χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα πορτογαλικών αρχών, νοίκιασαν διαμέρισμα σε περιοχή της Αθήνας και τις αμέσως επόμενες ημέρες άρχισαν κατοπτεύσεις σε διάφορα νοσοκομεία της Αττικής, όπως ο Άγιος Σάββας, η Ευρωκλινική και το Λαϊκό Νοσοκομείο, προκειμένου να εντοπίσουν κλινικές και εξοπλισμό που τους ενδιέφερε.

Στις 20/05/2017 ταξίδεψαν με νοικιασμένο αυτοκίνητο στη Λαμία και στη Λάρισα, όπου πιθανολογείται ότι εκείνη την ημέρα διέπραξαν και τις δύο κλοπές στα Νοσοκομεία Λαμίας και Λάρισας και στις 21/05/2017 ταξίδεψαν εκ νέου στην περιοχή του Βόλου όπου και διέπραξαν την κλοπή στο νοσοκομείο Βόλου.

Στη συνέχεια, έστειλαν στην Κολομβία δύο δέματα, με ίδιο αποστολέα και παραλήπτη, μέσω εταιρείας διεθνών μεταφορών εμπορευμάτων.

Οι δράστες αναχώρησαν από την Ελλάδα στις 25/05/2017 αεροπορικώς με τη χρήση πλαστών εγγράφων, μέσω Ισπανίας, για χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές της Μπογκοτά, εντοπίσθηκε και κατασχέθηκε ένα από τα πακέτα που είχαν αποσταλεί και το οποίο περιείχε δύο από τα ενδοσκόπια και ένα συνδετικό καλώδιο που είχαν αφαιρεθεί από το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και δύο από τα ενδοσκόπια που είχαν αφαιρεθεί από το νοσοκομείο της Λάρισας. Η διαδικασία ανάκτησης και επαναπατρισμού των κατασχεθέντων ιατρικών εργαλείων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγο Χρήστο Παπαζαφείρη, οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για την ταυτοποίηση και επιπλέον δραστών καθώς και για τον εντοπισμό των υπολοίπων αφαιρεθέντων αντικειμένων.

Πηγή: newsbomb