ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διημερίδα από τους φυσικοθεραπευτές για την υποστήριξη του Ερασιτέχνη Αθλητή

Επιστημονική Εκπαιδευτική Διημερίδα με θέμα: «Διεπιστημονική Προσέγγιση του Ερασιτέχνη Αθλητή», οργανώνουν τα Επιστημονικά Τμήματα Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας - Αποκατάστασης (Ε.Τ.Κ.Α.Φ.Α.) και Αθλητικής Φυσικοθεραπείας (Ε.Τ.Α.Φ.) του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.).

Διημερίδα από τους φυσικοθεραπευτές για την υποστήριξη του Ερασιτέχνη Αθλητή

Η διημερίδα, πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο «ΔΩΜΑ» του Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» (Κτίριο ΑΧΕΠΑ, 11ος όροφος, Υψηλάντου 45, Αθήνα), το Σάββατο και την Κυριακή, 10 και 11 Ιουνίου.

Η πρώτη ημέρα της εκδήλωσης περιλαμβάνει δύο συνεδρίες με κεντρικές ομιλίες.

Η 1η συνεδρία ασχολείται με την καρδιοαναπνευστική λειτουργία του ερασιτέχνη αθλητή και θα παρουσιαστούν ομιλίες για το εθνικό σχέδιο πρόληψης του αιφνίδιου θανάτου σε αθλητές, για το ρόλο της άσκησης σε αθλητές με καρδιοαγγειακά και με αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και για την επανεκπαίδευση του αναπνευστικού προτύπου σε αθλητές με άσθμα, ώστε να καταστεί σαφές ότι τα καρδιοαναπνευστικά νοσήματα δεν πρέπει να αποκλείουν τον πάσχοντα από την αθλητική δραστηριότητα.

Η 2η συνεδρία θα πραγματευτεί τους ρόλους και τις ευθύνες της επιστημονικής ομάδας αποκατάστασης του ερασιτέχνη αθλητή, με παρουσιάσεις για την πρόγνωση και την πρόληψη των κακώσεων, την αξιολόγηση και την επιλογή των κατάλληλων θεραπευτικών εργαλείων, καθώς και την ψυχολογική και τη διατροφική υποστήριξη του τραυματισμένου αθλητή, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα για τη θετική επίδραση της διεπιστημονικής συνεργασίας στην αποκατάσταση.

Η Διημερίδα κλείνει με δύο ενδιαφέροντα πρακτικά κλινικά φροντιστήρια (workshops), τα οποία απευθύνονται σε φυσικοθεραπευτές και φοιτητές φυσικοθεραπείας.

Το αντικείμενο του πρώτου κλινικού φροντιστηρίου είναι η «Άσκηση αναπνευστικών μυών σε αθλητή», στο οποίο οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν πώς, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, θα επιτύχουν θεραπευτικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της δύσπνοιας και στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας αθλητών.

Στο δεύτερο κλινικό φροντιστήριο με τίτλο «Η χρήση της μεθόδου “Kinesiotaping” στον Αθλητισμό. Μύθος ή πραγματικότητα;», θα γίνει αναφορά στον κλινικό συλλογισμό της χρήσης του kinesiotape και θα υπάρξει κλινική εφαρμογή στις αρθρώσεις του ώμου και του γόνατος με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας των μαλακών μορίων.