ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο στόχαστρο των επιστημόνων τα αντιμικροβιακά χημικά

Είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς την αντιμικροβιακή ουσία τρικλοσάνη, αφού βρίσκεται σε τεράστια γκάμα προϊόντων καθημερινής φροντίδας, κυρίως σε σαπούνια αλλά και σε ρούχα, ηλεκτρονικές συσκευές και δοχεία φαγητού.

Στο στόχαστρο των επιστημόνων τα αντιμικροβιακά χημικά

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε στη βιομηχανία έναν χρόνο προθεσμία να σταματήσει να τη χρησιμοποιεί στα υγρά σαπούνια, λόγω της απουσίας επαρκών και αξιόπιστων τεκμηρίων για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της.

Παρόλα αυτά, η χρήση του χημικού επιτρέπεται σε πολλά άλλα προϊόντα, όπως οδοντόπαστες και υφάσματα, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Environmental Working Group (EWG). Προς ενημέρωση του κοινού, ο οργανισμός έχει δημοσιοποιήσει μια αναλυτική λίστα με τα προϊόντα που περιέχουν τρικλοσάνη.

Ανήσυχοι για τις πιθανές αρνητικές επιδράσεις τόσο της τρικλοσάνης όσο και της παρόμοιας με αυτή τρικλοκαρβάνης –επίσης αντιμικροβιακή ουσία που χρησιμοποιείται κυρίως σε σαπούνια και επίσης περιλαμβάνεται στην οδηγία του FDA–, περισσότεροι από 200 επιστήμονες, γιατροί και επαγγελματίες υγείας από 29 χώρες έδωσαν στη δημοσιότητα εχθές, Τρίτη, επίσημη ανακοίνωση με την οποία ζητούν αυστηρότερα όρια στην παραγωγή και τη χρήση των δύο ουσιών, σύμφωνα με το Forbes.

«Επειδή τα αντιμικροβιακά μπορεί να οδηγήσουν σε δυσμενείς επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περίπτωση που παρέχουν επαρκώς τεκμηριωμένα οφέλη» αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environmental Health Perspectives.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η τρικλοσάνη και η τρικλοκαρβάνη βρίσκονται σε περισσότερα από 2.000 προϊόντα καθημερινής χρήσης. Οι βασικοί προβληματισμοί των ειδικών σχετικά με τη χρήση των εν λόγω ουσιών είναι οι εξής:

- Η τρικλοσάνη και η τρικλοκαρβάνη παραμένουν στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα και αποτελούν πηγή τοξικών και καρκινογόνων ουσιών όπως οι διοξίνες και το χλωροφόρμιο.

- Οι δύο χημικές ουσίες έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στους υδρόβιους οργανισμούς.

- Η τρικλοσάνη δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, όμως μελέτες σε ανθρώπους και σε πειραματόζωα υποδεικνύουν ότι μπορεί να τις επιδεινώσει.

- Η τρικλοσάνη και η τρικλοκαρβάνη αποτελούν ενδοκρινικούς διαταράκτες, επομένως ενδέχεται να επηρεάσουν το αναπαραγωγικό σύστημα και την ανάπτυξη.

- Η υπερβολική χρήση της τρικλοσάνης μπορεί να συμβάλει στη αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε απόφαση στην οποία αναφέρεται ότι δεν επιτρέπει τη χρήση της τρικλοσάνης σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής.

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΕ καταδικάζει το BPA ως απειλή για την ανθρώπινη υγεία