ΕΙΔΗΣΕΙΣ

3ο Συνέδριο ΕΛΕΦΙ: Η Ελλάδα ερευνά, καινοτομεί και αριστεύει

Στη βιοϊατρική έρευνα στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της ερευνητικής δραστηριότητας της χώρας, επικεντρώθηκαν οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.Φ.Ι.).

3ο Συνέδριο ΕΛΕΦΙ: Η Ελλάδα ερευνά, καινοτομεί και αριστεύει

Οι εργασίες του 3ου συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.Φ.Ι.) με θέμα «Βιοϊατρική Έρευνα: Στοχεύοντας στην Καινοτομία», πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 16 -17 Ιουνίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στην Αθήνα.

Στόχος του συνεδρίου ήταν πρωτίστως η προαγωγή της αριστείας στην έρευνα, η ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών Κέντρων, η ενθάρρυνση συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα για ουσιαστική στήριξη ερευνητικών έργων στα πλαίσια της Στρατηγικής “Ευρώπη 2020”, με παράλληλη έμφαση στις απαιτούμενες θεσμικές μεταβολές για τη βιοϊατρική έρευνα για την παραγωγή τεχνολογίας, προϊόντων και καινοτομίας σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας εξέθεσε την υποστήριξη της στην βιοϊατρική έρευνα στην Ελλάδα.

Στο συνέδριο, προσκλήθηκαν και είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη σημερινή πραγματικότητα και να εισηγηθούν τις προτάσεις τους για το μέλλον και τη δημιουργία «νέων στόχων» για τη βιοϊατρική έρευνα οι επικεφαλής, εκπρόσωποι και ερευνητές από Ερευνητικά Κέντρα, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, οι Ιατρικές Σχολές Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και τα Πανεπιστήμια Πατρών, Ιωαννίνων και Κρήτης.

Στην έναρξη του συνεδρίου τόσο η Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Φ.Ι. κυρία Αικατερίνη Παπαθωμά, όσο και η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής κυρία Βαρβάρα Μπαρούτσου και κυρία Ιωάννα Κούκλη αντίστοιχα, αναφέρθηκαν και προέβαλαν το όραμα της ΕΛ.Ε.Φ.Ι. Το όραμα, στοχεύει στην ανάπτυξη της έρευνας στη χώρα μας, στην ανάγκη για συστηματικό και δομημένο διάλογο επί του θεσμικού πλαισίου για την ενθάρρυνση συνεργασιών μεταξύ Ερευνητικών και Πανεπιστημιακών κέντρων, συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, την ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και εξεύρεσης λύσεων και κινήτρων για τη διακράτηση των ταλαντούχων επιστημόνων. Η πρόοδος της βιοϊατρικής έρευνας, ανέφεραν, συνδέεται άρρηκτα με τη βασική έρευνα και την επιστημονική αριστεία, που οδηγεί στην ανάπτυξη καινοτόμων διαγνωστικών-θεραπευτικών λύσεων για τους ασθενείς, που παρέχουν αξία και οφέλη στην κοινωνία, δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ επιστημονικής κοινότητας και πολιτών και συμβάλλουν στην προαγωγή της υγείας.

Στην εναρκτήρια ομιλία της η Πρόεδρος του ΕΟΦ Αναπλ. Καθηγήτρια κυρία Αικατερίνη Αντωνίου αναφέρθηκε εκτενώς στη μεταφραστική έρευνα και την ανάγκη διατήρησης του διδύμου με τη βασική έρευνα, της συνεργασίας και της δικτύωσης των ερευνητικών κέντρων. Η βασική έρευνα, τόνισε ότι έχει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και εστιάζεται στην αντιμετώπιση των μη ικανοποιητικά θεραπευμένων ασθενειών, των ανίατων ασθενειών και των ορφανών νοσημάτων. Η προκλινική έρευνα και η μεταφραστική έρευνα, ανέφερε, μπορεί να εκπονηθεί και στη χώρα μας μιας και το ελληνικό ερευνητικό επίπεδο είναι υψηλό και διεθνώς αναγνωρισμένο. Η κυρία Αντωνίου, πρότεινε ένα επιτυχημένο μοντέλο, όπου η βασική έρευνα συνδέεται με την κλινική ανάπτυξη. Το μοντέλο αυτό απαιτεί συλλογικό όραμα, αλλά και υποστήριξη από την ελληνική και πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία.

Μεγάλος αριθμός ερευνητικών προγραμμάτων υψηλής εξειδίκευσης και τεχνολογίας, παρουσιάστηκαν από τα ερευνητικά κέντρα που συμμετείχαν και τα οποία τα οδήγησαν σε δημοσιεύσεις υψηλής απήχησης στη διεθνή βιβλιογραφία.

Ανακοινώθηκαν επίσης, προγράμματα σύνθεσης νέων μορίων στην Ελλάδα, όπως, των μιμητών νευροτροφινών από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ανάπτυξη παθοφυσιολογικού μοντέλου για τη μελέτη νέων φαρμάκων για την νόσο Πάρκινσον από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, όπως και μορίου αναστολής της πρωτεΐνης CBS από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, που θα προχωρήσει σε μελέτη Φάσεως Ι από ακαδημαϊκό φορέα των ΗΠΑ.

Εξαιρετικά σημαντική έρευνα γίνεται επίσης στην Ογκολογία και Αιματολογία, όσον αφορά την μελέτη γενετικού προφίλ των ασθενών για την επιλογή της κατάλληλης στοχευμένης θεραπείας στο ΕΚΕΤΑ, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και στον Δημόκριτο, σε συνεργασία με Πανεπιστημιακές κλινικές, αλλά και νέων διαγνωστικών εξετάσεων, όπως έκφρασης του mRNA PD-L1 σε κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα ασθενών με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, μιας συνεργατικής έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με κέντρα στην Αυστρία, Γαλλία και ΗΠΑ.

Από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ Θεσσαλονίκης έγινε αναφορά στην ανάπτυξη μονοπατιών στο Πολλαπλό Μυέλωμα και στην Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία και παρουσιάστηκαν πρωτότυπες μελέτες που έχουν οδηγήσει σε ένα μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε περιοδικά υψηλού κύρους, σε βραβεία σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και άλλες διακρίσεις, ενώ έχουν προσελκύσει σημαντική χρηματοδότηση από εθνικούς και διεθνείς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Επιπλέον, οι Επιστημονικές Εταιρείες Αθηροσκλήρωσης, Αιματολογίας και Καρδιακής Ανεπάρκειας, παρουσίασαν τα μητρώα καταγραφής των νοσημάτων της ειδικότητάς τους σε σχέση με την εφαρμογή των κατευθυντηρίων ελληνικών και ευρωπαϊκών οδηγιών, σε συζήτηση με την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, που έχει την επιστημονική ευθύνη συντονισμού της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης υγείας.

Σημαντική ήταν και η παρουσίαση της πορείας της εφαρμογής του Νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις κλινικές μελέτες, την οποία ανέλυσε η Αν. Προϊσταμένη Δ/σης Φαρμακευτικών Μελετών και Έρευνας του ΕΟΦ, κυρία Ευγενία Φούζα.

Τέλος, ένα ακόμα ενδιαφέρον τραπέζι του συνεδρίου, παρουσίασε τις ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας επιστημόνων του τομέα της υγείας στα τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων στον Ιδιωτικό τομέα.