ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Cafe Scientifique: Η συμβολή των υπολογιστών στην ανάπτυξη φαρμάκων

Με την ομιλία αναφορικά με τη συμβολή των υπολογιστών στην ανάπτυξη φαρμάκων και προσωποποιημένων θεραπείων και στην παρακολούθηση της υγείας μας, πέφτει η αυλαία του 5ου κύκλου Cafe Scientifique.

Cafe Scientifique: Η συμβολή των υπολογιστών στην ανάπτυξη φαρμάκων

Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Ιουνίου στις 8μμ, στο κελάρι του Athenaeum (Αδριανού 3, Θησείο, 210 3210239), με ομιλήτρια την Δρ. Ζωή Κούρνια, Ερευνήτρια Γ’ στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία άνοδος στην υιοθέτηση ανθυγιεινών τρόπων ζωής, η οποία έχει οδηγήσει σε αύξηση των χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος. Επιπλέον, πολλοί παθογόνοι οργανισμοί εμφανίζουν ανθεκτικότητα σε υπάρχοντα φάρμακα, ενώ ταυτόχρονα η φαρμακοβιομηχανία αντιμετωπίζει μεγάλα ποσοστά αποτυχίας στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Οι τεχνολογίες πληροφορικής παρέχουν μια αποτελεσματική προσέγγιση για την ταχεία ανάπτυξη νέων φαρμάκων με υψηλή δραστικότητα. Ταυτόχρονα, η χρήση της πληροφορικής δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες παγκοσμίως να παρακολουθούν καλύτερα την υγεία τους και να βελτιώνουν την ευημερία τους.

Στην ομιλία θα συζητηθεί πώς μπορεί να σχεδιαστεί ένα υποψήφιο φάρμακο με τη βοήθεια υπολογιστών, με συγκεκριμένα παραδείγματα υποψήφιων αντικαρκινικών φαρμάκων που έχουν σχεδιαστεί με τη συνεισφορά τεχνολογιών πληροφορικής. Θα αναλυθούν επίσης, οι προσωποποιημένες θεραπείες που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια και στοχεύουν σε συγκεκριμένους υπότυπους καρκίνου που μπορεί να εμφανίζει ένας ασθενής. Οι θεραπείες αυτές δεν εντάσσονται στην κατηγορία της χημειοθεραπείας γιατί έχουν συγκεκριμένο στόχο, εμφανίζοντας πολύ μικρότερες παρενέργειες. Τέλος, η ομιλήτρια, θα αναφερθεί στη συμβολή της πληροφορικής για την ταχεία και εύκολη πρόσβαση των καταναλωτών σε πιθανούς κινδύνους χημικών ουσιών που περιέχονται σε τρόφιμα και καλλυντικά.

Η Δρ. Ζωή Κούρνια είναι Ερευνήτρια Γ’ στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπόνησε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, στη Γερμανία. Στη συνέχεια, εξειδικεύτηκε στο σχεδιασμό φαρμάκων μέσω υπολογιστή στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Γέηλ, στις ΗΠΑ. Βραβεύτηκε το 2016 από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συμβολή της σε επιστημονικές έρευνες με τη χρήση υπερ-υπολογιστιών με το βραβειο PRACE Ada Lovelace.

Υπενθυμίζεται ότι το CAFE SCIENTIFIQUE είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και στο εξωτερικό. Περιλαμβάνει μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που προσφέρει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα να ενημερωθούν δωρεάν για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσουν τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, αλλά υπάρχει μια ελάχιστη κατανάλωση 3 ευρώ. Ο επόμενος κύκλος του Cafe Scientifique θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.