ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί θανάτους ακόμη κι όταν βρίσκεται μέσα στα «ασφαλή» όρια

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι επικίνδυνη για την υγεία και συνδέεται με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ακόμη κι όταν τα επίπεδά της δεν ξεπερνούν τα νόμιμα όρια ασφαλείας.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί θανάτους ακόμη κι όταν βρίσκεται μέσα στα «ασφαλή» όρια

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, η ατμοσφαιρική ρύπανση και κυρίως τα εισπνεόμενα μικροσκοπικά σωματίδια και το όζον προκαλούν θανάτους στους ηλικιωμένους ακόμη και σε επίπεδα χαμηλότερα από το όριο που έχει θέσει βάσει νόμου η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

Η εθνικής εμβέλειας μελέτη σε πάνω από 60 εκατομμύρια Αμερικανούς άνω των 65 ετών υπέδειξε ότι η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει «ασφαλές» όριο για τα επίπεδα ρύπανσης που να αποτρέπει θανατηφόρους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με τη Los Angeles Times.

bigstock Cities And Industrial Smoke Cl 191604508

Τα εισπνεόμενα μικροσκοπικά σωματίδια εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες και συμβάλλουν στις καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ το όζον προκαλεί κρίσεις άσθματος και άλλες αναπνευστικές παθήσεις. Και οι δύο ρύποι συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα λόγω των εκπομπών από τα οχήματα, τις μονάδες παραγωγής ενέργειας και άλλες πηγές καύσης.

Για τα εισπνεόμενα μικροσκοπικά σωματίδια αυξημένος κίνδυνος θανάτου διαπιστώθηκε σε επίπεδα 5 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, ενώ το νόμιμο όριο είναι τα 12 μικρογραμμάρια, ενώ για το όζον το νόμιμο όριο φτάνει τα 70 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb) όμως ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν αυξημένος από τα 30 ppb και άνω.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ που πραγματοποίησαν τη μελέτη υπολόγισαν ότι μειώνοντας τα εισπνεόμενα μικροσκοπικά σωματίδια κατά 1 μικρογραμμάριο ανά κυβικό μέτρο θα ήταν δυνατό να σωθούν περίπου 12.000 ζωές τον χρόνο στις ΗΠΑ. Επιπλέον 1.900 ζωές θα ήταν δυνατό να σωθούν μειώνοντας τα επίπεδα του όζοντος κατά 1 ppb.

Η αύξηση των επιπέδων εισπνεόμενων σωματιδίων κατά 10 μικρογραμμάρια υπολογίστηκε ότι οδηγεί σε αύξηση 7,3% των πιθανοτήτων να χάσει τη ζωή του ένας ηλικιωμένος, ενώ αύξηση των επιπέδων όζοντος κατά 10 ppb οδηγεί σε αύξηση 1,1% των πιθανοτήτων πρόωρου θανάτου.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη αναθεώρησης των νόμιμων ορίων που έχουν τεθεί για την ατμοσφαιρική ρύπανση όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά σε όλο τον κόσμο προκειμένου να θωρακιστεί η δημόσια υγεία.

Διαβάστε επίσης:

Περισσότερα τα περιστατικά καρκίνου σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπανσης

Και με διαταραχές στον ύπνο συνδέεται η ατμοσφαιρική ρύπανση

Επιπλέον 38.000 πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο λόγω «κρυφών» εκπομπών από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα