ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκθεση ΟΟΣΑ: Πολύ χαμηλή η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην Υγεία

Πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης αποτελεί η ετήσια έρευνα του ΟΟΣΑ για την αξιολόγηση των κυβερνήσεων (Government at a Glance), καθώς η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις τέσσερις χώρες με τη μεγαλύτερη απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην κυβέρνησή τους. Oι άλλες τρεις είναι η Χιλή, η Φινλανδία και η Σλοβενία.

Έκθεση ΟΟΣΑ: Πολύ χαμηλή η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην Υγεία

Mόλις το 13% των Ελλήνων απαντά στην έρευνα του ΟΟΣΑ πως εμπιστεύεται την κυβέρνηση, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος ανέρχεται σε 42%, όπως αναφέρουν Τα Νέα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταγράφει χαμηλές επιδόσεις και σε νευραλγικούς τομείς, όπως Υγεία και Παιδεία, ενώ, αντιθέτως, υψηλή είναι, όπως προκύπτει από την έρευνα, η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά το ποσοστό εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες Υγείας, μόλις 31% των Ελλήνων δείχνουν ικανοποιημένοι, έναντι του 70% που ισχύει στο εξωτερικό.

Σχετικά καλά είναι τα ποσοστά εμπιστοσύνης στην Αστυνομία, καθώς στην Ελλάδα καταγράφηκε η θετική άποψη του 69% των πολιτών, έναντι 77% εκτός συνόρων.

Συνολικά στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις κυβερνήσεις τους μειώθηκε στο 42% το 2016, από 45% που ήταν το 2007, με την Ελλάδα να είναι η μία από τις τέσσερις χώρες με τη μεγαλύτερη πτώση.

Ένα ακόμη ενδεικτικό στοιχείο της κατάστασης που επικρατεί στο ελληνικό Δημόσιο και βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το επίπεδο παροχής των υπηρεσιών που προσφέρει η κυβέρνηση μέσου του Κράτους, είναι ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων.

Στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, παρά το τεράστιο κύμα συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία χρόνια, που είναι πάνω από 55 ετών, ανέρχεται σε ποσοστό 27,1%. Στα υπόλοιπα μέλη του ΟΟΣΑ, τα οποία δεν υποχρεώθηκαν σε δομικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 24,9%.