ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Εβδομήντα χρόνια επιστημονικής και κοινωνικής προσφοράς

Σε σπουδαίες ιατρικές κατακτήσεις στη χώρα μας έχει συμβάλει κατά την εβδομηνταετή πορεία της η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Εβδομήντα χρόνια επιστημονικής και κοινωνικής προσφοράς

Από την ίδρυσή της το 1948 ανέλαβε δράση τόσο για την εξέλιξη της Καρδιολογίας στην Ελλάδα, στον βαθμό που η αντιμετώπιση σχεδόν όλων των παθήσεων της καρδιάς να γίνεται στα δικά μας νοσοκομεία, όσο και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην προώθηση της πρόληψης.

Η πορεία της ΕΚΕ είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Καρδιολογίας στην Ελλάδα.

Μια ματιά στα ονόματα που διετέλεσαν πρόεδροί της αρκεί για να γίνει κατανοητός ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει στον επιστημονικό, αλλά και κοινωνικό τομέα.

Ο πρώτος πρόεδρος της ΕΚΕ ήταν ο Αλέξανδρος Πορτοκάλης και στα 70 χρόνια λειτουργίας της διετέλεσαν πρόεδροι διαπρεπείς καρδιολόγοι γνωστοί όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στο ευρύ κοινό. Κατά την πρόσφατη ιστορία της, μεταξύ άλλων πρόεδροι διετέλεσαν οι Παύλος Τούτουζας, Λάμπρος Ανθόπουλος, Διονύσιος Κόκκινος, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Παναγιώτης Βάρδας, Δημήτριος Κρεμαστινός και Στέφανος Φούσσας.

Ο σημερινός πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνος Τσιούφης, Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ, περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα πρώτα βήματα της ΕΚΕ.

tsioufis

Κωνσταντίνος Τσιούφης

Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι καρδιολόγοι της εποχής, επιστήμονες που είχαν σπουδάσει κυρίως στο εξωτερικό, προβληματίζονταν για το μέλλον και την ανάπτυξη της Καρδιολογίας ως ανεξάρτητης ειδικότητας στην Ελλάδα. Οι διεργασίες έφεραν αποτέλεσμα και το πρώτο Ιδρυτικό Καταστατικό στις 7 Δεκεμβρίου του 1948, παρουσία 29 Καρδιολόγων των Αθηνών ήταν γεγονός.

Από την πρώτη στιγμή η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις που αφορούσαν την Καρδιολογία στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα αποτέλεσε ισότιμο συνομιλητή με τις αντίστοιχες επιστημονικές εταιρείες του εξωτερικού, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της στη σύνταξη του καταστατικού της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Εταιρείας, ενώ αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Τις επόμενες δεκαετίες –με τις κύριες δραστηριότητες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας την επιστημονική έρευνα, τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των καρδιολόγων και την ενημέρωση των πολιτών για την καρδιαγγειακή υγεία, παγιώθηκε η αλματώδης αύξηση των μελών της, αλλά και της φήμης της ως μιας επιστημονικής εταιρείας με κυρίαρχη θέση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πρωτοβουλίες και σημαντικές δράσεις από την ΕΚΕ

Τα τελευταία χρόνια, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο νυν πρόεδρός της Κωνσταντίνος Τσιούφης, όλο και περισσότεροι κοινωνικοί φορείς και επιστημονικές εταιρείες, ιδιαίτερα εκείνες του εξωτερικού, ακολουθούν πρακτικές κοινωνικής ευθύνης, ενώ είναι αποδεκτό πλέον ότι η καλή φήμη είναι συνυφασμένη με τις στοχευμένες κοινωνικές δράσεις διαχρονικά.

Απτό παράδειγμα επιστημονικής ιατρικής εταιρείας που προσφέρει πολλαπλώς σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο είναι η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

«Την τελευταία δεκαετία η ΕΚΕ, προσαρμοζόμενη στο κοινωνικό και οικονομικό σκηνικό, με μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού να δοκιμάζεται πολλαπλώς, ενίσχυσε τις κοινωνικές της δράσεις και τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών» επισημαίνει ο κ. Τσιούφης.

Αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία του πλήρως εξοπλισμένου Κοινωνικού Καρδιολογικού Ιατρείου, οργανώθηκαν δωρεάν εξετάσεις παιδιών και ανασφάλιστων σε σχολεία και δήμους, εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας αλλά και πολιτών στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, ενώ –μέσω των Περιφερειακών Συνεδρίων– εντατικοποιήθηκε η προσπάθεια για επιμόρφωση των καρδιολόγων της επαρχίας και η ενημέρωση των πολιτών σε όλη την Ελλάδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Στις πολύπλευρες και συνεχείς κοινωνικές δράσεις της ΕΚΕ ανταποκρίνονται οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα γεμίζοντας τις αίθουσες, ευαισθητοποιούμενοι για την πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, που αποτελούν την πρώτη αιτία θνησιμότητας.

Παράλληλα με τα παραπάνω αναπτύχτηκαν δραστικά οι διεθνείς σχέσεις της εταιρείας με μεγάλες καρδιολογικές εταιρείες του εξωτερικού και αναδείχτηκαν επιστημονικές συνέργειες.

Τέλος, με τη χορήγηση των υποτροφιών (την τελευταία 10ετία κάθε χρόνο χορηγούνται μετά από αξιολόγηση 25 ετήσιες υποτροφίες για μετεκπαίδευση σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού σε νέους καρδιολόγους για συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα) και την υποστήριξη ερευνητικών πρωτοκόλλων στέκεται έμπρακτα στο πλευρό των μελών της που επιθυμούν μετεκπαίδευση και έρευνα.

«Ήδη έχουν δρομολογηθεί νέα "εργαλεία" διαρκούς εκπαίδευσης όπως το ευρωπαϊκό e-learning πρόγραμμα στη Γενική Καρδιολογία που αφορά τους ειδικευομένους, ενώ συνεχίζονται διευρυμένα τα webinars καθ' όλη τη διάρκεια του έτους που αφορούν τους ειδικούς. Αδιάλειπτη και ενεργή είναι η συμμετοχή και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας και το American College of Cardiology, μέσω στρόγγυλων τραπεζιών, αδελφοποιήσεων chapter και άλλων πρωτοβουλιών για επιστημονικές συνεργασίες υψηλού ενδιαφέροντος» επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Τσιούφης, ο οποίος πρόσφατα εκλέχτηκε στη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης. Είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται Έλληνας στη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, μιας Εταιρείας με ισχυρή παράδοση και απήχηση στο διεθνή επιστημονικό περιβάλλον, καθώς είναι επικεφαλής 34 Εθνικών Εταιρειών Υπέρτασης, 186 Κέντρων Αριστείας και 1.200 ειδικών στην υπέρταση.

«Το παραπάνω, σε συνδυασμό με την πρωταγωνιστική θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και των Ελλήνων καρδιολόγων στα διεθνή επιστημονικά γεγονότα αναδεικνύουν μια Ελλάδα που παρά τις τεράστιες δυσκολίες δεν εφησυχάζει, προοδεύει και διαπρέπει» καταλήγει ο κ. Τσιούφης.